Jubileumsår: Senioren 75 år
Pensionären, med tillägget De gamlas tidning, såg dagens ljus 1942. Det första numret kostade 50 öre.
Annat | Jubileumsår

Jubileumsår: Senioren 75 år

I år fyller Senioren 75 år, även om tidningen bytt namn några gånger. Med anledning av det bad vi er som fyller 75 i år att höra av er. Här får ni möta några av våra jubilarer!

Gunilla Lindahl
Publicerad 2017-10-05

Lennart Bengtsson


FÖDD: 13 februari 1942.
BOR: Hålanda i Ale kommun i Västergötland.
FAMILJ: Frun Lisbet, tre söner och sju barnbarn i åldrarna 6-17 år.
GÖR NU: Trädgårdsarbetare med egen firma, springer, motionsdansar, sjunger i kör och med i valberedningen för SPF Seniorerna Skepplanda-Hålanda.
CV: Kyrkogårdsföreståndare, och före detta kyrkvaktmästare. Jobbat inom trädgård och anläggning hela livet.

Dölj faktaruta

Vi tar vara på dagen

Lennart Bengtsson i Hålanda arbetar fortfarande. Dessutom springer han långlopp.
– En sund livsstil är knepet för att orka!

Lennart Bengtsson och hans fru Lisbet motionerar varje dag. Dessutom jobbar båda en del. När Senioren ringer är Lennart Bengtsson i full gång med professionellt trädgårdsarbete för en kunds räkning.
– Jag jobbar ungefär 25 procent och stormtrivs med det. Förr var jag ansluten till en veteranpool men sedan några år har min fru och jag en egen firma, »Bengtssons i Hålanda«.
För Lennart är det inte ett alternativ att slå av på takten, trots fyllda 75.
– Jag har trädgårdsarbetat i hela mitt liv, och så motionerar jag regelbundet. Vår dag börjar alltid med träning av något slag, innan vi äter vår frukost. Efter frukosten blir det arbete hos någon kund.

I augusti sprang Lennart och hans äldsta son Anders Ultravasan som går i Vasaloppets spår mellan Sälen och Mora – en sträcka på nio mil. Ett tufft terränglopp, som kontrast till de 160 maratonlopp han deltagit i under de nästan 40 år han sprungit långlopp. Han har till och med sprungit ett 24-timmarslopp.
– Det sitter inte i benen utan i huvudet om man ska klara det, svarar han på min fråga om inte knän och fötter tar stryk av en sådan omgång.
Lisbet och Lennart brukar vara med på Vätternrundan, och i år avverkade de rundan för tolfte gången på sin tandem.
De lever sunt, och sedan 35 år tillbaka äter de bara fisk och vegetarisk kost.
– När vi började med det var det många som tyckte att vi var konstiga, minns Lennart. Nu är det mer vanligt att människor väljer bort kött.

När Lennart och Lisbet pensionerades från sina ordinarie arbeten gick de med i SPF Seniorerna Skepplanda-Hålanda. Numera är Lisbet ordförande i föreningen och Lennart sitter i valberedningen. Varje onsdag deltar de i motionsdansen i föreningens regi. Lennart är också med i Glädjekören, föreningens kör.
– Sedan vi gick med i vår förening har vi fått ett fantastiskt nätverk. Vi är drygt 500 medlemmar men är ändå som en stor familj, säger Lennart.
– Ikväll ska vi ses på utedansbanan vid Nygård och det ser jag fram emot!
Han sammanfattar sin livssituation med orden »Det gäller att ta vara på dagen« innan vi avslutar samtalet och arbetet i trädgården tar vid.

Text: Gunilla Lindahl

 

MARTIN TAALER


FÖDD: 11 november 1942 i Kolga-Aabla, Estland.
BOR: Piteå.
FAMILJ: Särbo. Tre barn och sju barnbarn.
GÖR NU: Tränar löpare i Pite-Runners, uppfinner, motionsdansar.
CV: Skogsförman på Domänverket, FN-tjänst på Cypern 1964, jobbat på Kullagret i Göteborg. Tävlat i löpning, sysslat med musik.

Dölj faktaruta

Nu går jag hellre än springer

– Jag känner mig inte som en 75-åring utan som en busaktig 35-åring, säger Martin Taaler från Piteå.

Martin var bara två år när han tillsammans med mor, far och två bröder, kom till Sverige.
– Först flydde vi från Estland till Finland men ryssarna krävde att alla estlänningar skulle förvisas till Sibirien. Vi tillhörde några av de första båtflyktingarna.
Familjen Taaler och andra estlänningar sattes i den sönderskjutna ångbåten Vega för transport till Sverige. Det blåste upp till storm och några av de 900 passagerarna fick sätta livet till.
– Till slut hamnade vi i ett uppsamlingsläger i Gävle och avlusades. Så småningom kom vi till Laxå.

sedan dess har Martin bott på många olika platser i landet. Han gifte sig med en göteborgska och de fick två söner och en dotter. Sedan1979 är han frånskild men har en särbo på gångavstånd från lägenheten i Piteå.
– Det fungerar jättebra. Vi ses några timmar på vardagskvällarna och lite mer till helgen. I vår ålder vill man ha lite tid för sig själv och sina egna sysslor.
– Just nu håller jag på att löda några lampor. Jag tycker om att uppfinna saker. En av mina uppfinningar är en automatisk krithållare som skogsarbetare hänger på bältet. Den finns nu över hela världen, berättar Martin.
Han har arbetat med lite av varje – på Kullagret i Göteborg och gjort FN-tjänst på Cypern, men den mesta tiden har han ägnat åt skogsbruket.
– Jag var skogsförman på Domänverket och lärde ungdomar yrket.

Fritiden ägnade han tidigare åt löpning och tävlade en hel del samtidigt som Anders Gärderud. År 1979 fick han en torrfura i huvudet så hjälmen sprack och därmed sprack också hans idrottskarriär.
– Men jag har rekordet på en timmes löpning för 70-åringar, berättar han stolt.
Rekordet sattes 2014 och är på 12 556 meter och det håller än. Han har också estniskt rekord på Lidingöloppet.
Numera coachar han löpintresserade 30-50-åringar i Pite-Runners.
– Jag har fått en ny höftled så nu går jag hellre än springer, säger Martin.

Det hindrar honom inte från att delta i motionsdansen på lördagarna.
– Jag tycker om dans och musik. En gång i tiden spelade jag gitarr i trion Sameraj och 1991 låg vi etta på Norrbottenslistan med låten Mitt Sameland!
Martin är nöjd med sitt liv idag. När han vill vara ensam beger han sig till torpet utanför Piteå.
– Jag skulle nog trivas i Alaska, skrattar han.

Text: Gunilla Lindahl

 

MARGARETA HEDBERG


FÖDD: 20 augusti 1942.
BOR: Järved i Örnsköldsvik.
FAMILJ: Man, två barn och fem barnbarn.
GÖR NU: Radioprogram för Radio Nolaskogs och sekreterare i styrelsen, skrivit »Mitt livs historia«, håller studiecirklar i konsten att bli pensionär, styrelseledamot i Friskis&Svettis.
CV: Korrespondent för Svenska kyrkans mission i Uppsala, sekreterare för länsrådet på länsstyrelsen i Härnösand, vd-sekreterare och personalman på MoDo-Chemetics i Örnsköldsvik, tjänstemannauthyrning på ett bemanningsföretag och byggt upp personalavdelningen hos sonens företag Nordtruck.

Dölj faktaruta

Tänk att jag fyller 75!

Margareta Hedberg från Örnsköldsvik skrev brev till Senioren apropå 75-års-jubileet. Hon tycker att det är svårt att förstå att hon själv ska fylla 75.

»Jag kan inte förstå! Ska jag fylla 75 år? Vågar man berätta det? Trots allt vill jag inte skämmas över min ålder utan stå upp för den. Hur tänker folk om jag säger att jag är 75 år. Tar de mig på allvar? Lyssnar de till vad jag har att säga?
Jag minns när min mamma fyllde 75 och vi skulle fira henne i Göteborg. Alla barn och barnbarn skulle komma. Pappa bad att alla skulle hjälpa mamma, då hon inte orkade allt själv. Självklart gjorde vi det.
Mamma tillhörde en helt annan generation när hon fyllde 75. Vi 40-talister har växt upp i en tid då vi fått utbildning, jobbat och blivit självständiga. Trots att jag ska fylla 75 är jag oerhört aktiv, nyfiken och intresserad av att vara delaktig i samhället.

Jag jobbade tills jag var 69 år. När jag slutade med det fick jag högt blodtryck. Så småningom förstod jag – vilket alla andra redan gjort – att jag flög från det ena till det andra eftersom jag absolut ville fortsätta hänga med och inte fastna hemma.
Såklart det blev stress! Idag har jag lärt mig, att jag inte kan »ladda« dagen från morgon till kväll med olika aktiviteter och nu mår jag väldigt bra.
Jag har gått skrivarkurs och skrivit »Mitt livs historia«. Jag är med i styrelsen för Radio Nolaskogs, som är en förening i Radio Örnsköldsviks närradio. I och med kontakten med radion har jag gjort flera program på temat Mitt livs historia och även gjort intervjuer med olika personer.

Jag håller studiecirklar i konsten att bli pensionär. Träning och motion har alltid varit ett av mina stora intressen och idag tränar jag 5-6 pass i veckan hos Friskis & Svettis. Jag sitter också med i styrelsen där.
Min man ställer upp helt för mig. Han handlar, lagar mat och är glad över att jag är aktiv. Tack vare att han alltid stöttat mig har jag fått möjlighet att utveckla mig själv.
Ibland funderar jag på vad som händer om jag skulle bli sjuk. Jag har aldrig tänkt så mycket på det tidigare men tyvärr är jag idag mycket oroligt för att bli gammal och inte kunna klara mig själv.«

Text: Margareta Hedberg

 

Vi är också födda 1942

Författaren Sigrid Combüchen Åkerman, född 16 januari i Solingen, Tyskland
Skådespelerskan Britt Ekland, född 6 oktober i Stockholm
Skådespelaren Harrison Ford, född 13 juli i Chicago, Illinois
Sångerskan Aretha Louise Franklin, född 25 mars i Memphis
Skådespelerskan Marie Göranzon Malmsjö, född 27 oktober i Linköping
Journalisten Annika Hagström, född 11 oktober i Stockholm
Fysikern Bodil Jönsson, född 12 september i Helsingborg
Musikern Sir Paul McCartney, född 18 juni i Liverpool
Programledaren Leif Oskar »Loket« Olsson, född 12 juli i Örgryte, Göteborg
Löparen Evy Palm, född den 31 januari i Lidköping
Politikern Björn Rosengren, född 14 april i Stockholm
Serietecknaren Cecilia Torudd, född 26 oktober i Lund
Sportkommentatorn Christer Ulfbåge, född 7 maj i Falköping
Rocksångaren Jerry Williams (Erik Fernström) född 15 april i Solna

Dölj faktaruta
Gunilla Lindahl
Publicerad 2017-10-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas