Skaffa broddar och njut av vintern!
Foto Colourbox
Tyck! | Eva Holmberg, folkhälso- och läkemedelsansvarig

Skaffa broddar och njut av vintern!

Fall och fallolyckor är ett växande folkhälsoproblem. Skaffa halkskydd och ha koll på dina läkemedel skriver insändaren.

Publicerad 2015-01-09

Du senior, skaffa halkskydd och ha koll på dina läkemedel. Fall och fallolyckor är ett växande folkhälsoproblem. I genomsnitt råkar var tredje person över 65 år ut för en fallolycka. När man blir äldre ökar risken för att man ska falla och drabbas av benbrott framför allt i höft- och handleder. Skelettet är skörare och balansen ofta sämre liksom synen.

Vinter och halka är här och då ökar risken för fallolyckor. Att skaffa halkskydd är en god investering, kanske kompletterat med stavar och bra skor. Risken att falla hindrar annars många äldre från att ge sig ut och röra på sig. Konsekvensen blir försämrad fysisk prestationsförmåga och ett påskyndat åldrande.

Trots halkrisken i utemiljön sker de flesta fallolyckorna inomhus varför det också är viktigt att se över sin bostad. Inga lösa mattor och sladdar, halkskydd i dusch och trappor, god belysning och bra glasögon är några exempel på vad man kan förbättra närmiljön med.

Balansen blir sämre med åren och behöver tränas för att bibehållas så länge som möjligt. Fysiska aktiviteter som promenader, trädgårdsarbete, styrketräning och dans ger bättre muskelstyrka och därför bättre balans.

Du bör också ha koll på dina läkemedel. De flesta som nått upp i åren har ett antal läkemedel och i de flesta fall är det läkemedel som har god effekt, men risken finns också att de kan påverka din balans, ge dig yrsel och öka fallrisken. Många äldre har fler läkemedel än som är motiverat i relation till sjukdomstillstånd. Många äldre har dessutom läkemedel som är direkt olämpliga för äldre eftersom kroppen förändras med åren och inte klarar att resorbera dvs. ”suga upp” och utsöndra läkemedel på samma sätt som tidigare. Speciellt gäller detta läkemedel för oro, sömnbesvär och depression. Begär att få en läkemedelsgenomgång hos din läkare eller på apoteket så att du inte tar läkemedel som är olämpliga eller interagerar negativt med varandra.

Låt dig inte skrämmas av alla risker utan förebygg dem och ge dig ut i vintersolen för att få D-vitamin till ditt skelett, motion, frisk luft och livslust!

Eva Holmberg, folkhälso- och läkemedelsansvarig
SPF Blekinge distrikt

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas