Tyck: ”Köp egna matlådor”
Foto: Colourbox
Tyck! | Kicki

Tyck: ”Köp egna matlådor”

Varför pratas det inte mer om till exempel hämtmat, undrade insändarskribenten och övriga församlade när de samtalade om alternativ till hemtjänstens lådor.

Tidningen Senioren
Publicerad 2017-02-01

Det är en massiv medierapportering kring äldres dåliga mat. Det är mycket sympativäckande och bra att ämnet dryftas, men det fastnar där.
Frågan går aldrig vidare från ”Okej, nu har vi snackat om vad kommunen / hemtjänsten etcetera skulle behöva göra för att maten ska bli bättre till vad kan jag själv (som äldre) göra för att förändra min situation, mer än att vänta på att någon ska göra det åt mig?”

Om man inte sitter i totala obygden helt utan släktingar, personal eller andra som bryr sig, så finns det faktiskt rätt många val även på små orter.

Enligt förvaltningsrätten ska kommunen tillse promenader för äldre (i många fall kanske man redan har en lösning för att ta sig ut). På lunchrestauranger med buffet kan man ofta köpa ett 10-kort för avhämtning och hämta ett gäng matlådor på en gång. Lådorna håller lika bra i kyl som burkarna hemtjänsten lämnar.

Man delar upp dem (en matlåda på lunchrestaurang är som 2-3 portioner för äldre) och äter dem sedan i valfri ordning. Några kanske funkar att frysa, så man kan ta dem ännu senare. Efter ett par sådana turer med olika infrysningar så finns en bra buffert i köket om man skulle missa någon tur ut också.

Med tanke på hur mycket maten kostar kommunalt tjänar man snabbt in färdtjänstkostnaden.

Helt vanliga frysta eller kylda matlådor i affären kan man också prova sig igenom och hitta favoriter bland. De funkar bättre än att få exakt näringsbalanserade lådor som man sedan inte äter. En klick smör på vid värmning så blir fettbalansen (och smaken) bättre.

På större orter kan man få hemkörning av mat från många restauranger. Det är klart lönsamt om man köper ett par lådor i taget. Slår man sig ihop med ett par andra så blir det ännu billigare.

Vi diskuterade näringsdrycker med kluvna åsikter då de inte ska ersätta mat. Men de flesta av de äldre närvarande tyckte de kunde vara bra att ha för riktigt aptitlösa dagar eller som mellis.

Huvudpunkten i diskussionen var ändå att inte sitta som ett offer, utan se vilka möjligheter som finns även för äldre.

Kicki,
inte senior själv men med mormor och andra bekanta från äldre generationer.

Tidningen Senioren
Publicerad 2017-02-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas