Nu är fästingarna på bettet
Foto: Motorolka / Colourbox
Hälsa | Experten

Nu är fästingarna på bettet

Magnus Eriksson
Publicerad 2016-08-25

”Akta dig för albuskarna, där kan det finnas fästingar!” hörde jag som barn ofta min mamma säga. Jag har funderat på vad som låg bakom denna uppmaning, som inte bara jag fick höra som barn. Tyckte de bara att fästingar var obehagliga eller låg det dold ”vishet” bakom?
Detta var långt innan man på 60- och 70-tal blev varse att det var fästingar som överförde såväl borrelia som TBE. Idag vet vi att fästingar överför dessa sjukdomar om så bara en mindre procent av de som blivit fästingbitna får någon av dessa infektioner. Men fästingarna har ändå blivit en sommarplåga och orsakar många läkarbesök med en orolig undran, om man drabbats av TBE eller borrelia.

TBE

Fästingar finns i princip över hela Sverige, men virussjukdomen TBE begränsas norrut i princip av Dalälven med högst förekomst i Uppland och Sörmland. Fler män än kvinnor drabbas och sjukdomen är vanligast i åldersgruppen 40-49 år.
Hos de flesta som smittas hinner kroppens eget immunförsvar bekämpa viruset innan det annars efter någon vecka bryter ut som en typ av förkylning med feber, huvud- och muskelvärk. Efter någon vecka kan det sedan hos upp till en tredjedel, cirka 200 per år, tillstöta hjärn- eller hjärnhinneinflammation, som ofta kan vara långvarigt och mycket komplicerat, då det inte finns någon egentlig botande behandling.
Dödsfall är extremt sällsynt.

Borrelia

Det är en bakterieinfektion som kan behandlas med antibiotika, men ibland är den nog så knepig att diagnosticera. Den är mer allmänt spridd och finns i princip i hela Sverige med klart undantag av Norrlands inland. Den drabbar kvinnor i övre medelåldern i något större utsträckning. Det man ännu inte riktigt kan förklara är varför vissa personer är så oerhört mycket mer utsatta för fästingbett trots att deras utomhusvanor inte skiljer sig åt.

Ibland kan själva huvudet bli kvar, men det är inget att oroa sig för.  Magnus Eriksson

Under sommarhalvåret är det många som söker med hudrodnad och undrar om det är en borrelia-infektion. Det typiska hudutslaget kallas erythema migrans. Det börjar växa till efter 4-7 dagar och ska vara minst 5 cm i diameter. Allt eftersom det växer till bleknar det i mitten, vilket gör att rodnaden så småningom blir ringformad. Men den kan också vara oval eller om det gått längre tid så ser man plötsligt en del av en större rodnad någonstans på kroppen
Hudrodnanden ska inte misstas för den rodnad du kan få direkt efter ett fästingbett, som är en godartad reaktion på bettet och minskar successivt.

Vad du bör tänka på

När du vistas i skog och mark skyddar kläder mot fästingbett.
Om du anar att du varit i fästingområden – kontrollera gärna att du inte har någon fästing sittande på kroppen.
Om du finner en fästing ska den snarast tas bort. Ta en pincett, fästingborttagare eller bara naglarna och dra den rakt ut – inga andra knep behövs.
Ibland kan själva huvudet bli kvar, men det är inget att oroa sig för.
Huvudet stöts bort eller kan ”pillas” bort av en distriktssköterska vid senare tillfälle.

Mot TBE finns idag ett vaccin som du själv får bekosta. Det ska ges tre gånger inom ett år och sedan upprepas vart tredje år. Det kan framför allt rekommenderas dem som vistas mycket i skog och mark i högriskområden. Hur det är där du bor kan du kontrollera på internet på vårdguiden, eller höra med den lokala vårdcentralen.
Sist men inte minst – får du besvär eller märker av en oklar minst 5 cm stor hudrodnad en vecka eller senare efter ett fästingbett: kontakta din närmaste vårdcentral.

Magnus Eriksson
Publicerad 2016-08-25

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas