Åldras lyckligt!
Foto: Colourbox
Hälsa | Expertens tips

Åldras lyckligt!

För en del känns ålderdomen som en enda nedförsbacke. För andra är livet fortfarande roligt. Finns det några hemliga knep för att åldras lyckligt? Vi frågade geropsykolog Birgitta Ingridsdotter.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2017-10-17

Det finns en del eviga frågor som följer med oss livet igenom, som vad meningen med livet egentligen är, och vad som händer när vi dör? Om jag hade levt mitt liv annorlunda, hade jag blivit någon annan då?
De existentiella tankarna, de om liv och död, skam och skuld, glädje och sorg – och varför vi egentligen fick den här stunden på jorden, de släpper inte taget om oss trots att åren går.

Starkare med åldern

– De här frågorna blir nog bara starkare ju äldre man blir, säger Birgitta Ingridsdotter, som är geropsykolog och ordförande för Sveriges geropsykologers förening. Det är inte så att man slappnar av kring dem ju äldre man blir, tvärtom. Men att acceptera den man är och den man blivit är lättare för vissa än för andra.

Olika upplevelser

Birgitta Ingridsdotter

I teorin ser det likadant ut för alla. Man föds, man växer upp, man blir vuxen och får ett eget liv. En del försöker hålla hårt i rodret, medan andra mest följer med och låter livet välja bana. Men i praktiken kan det skilja sig mycket åt hur man upplever olika faser i livet.

Jag vet en psykolog som utbildade sig till webmaster vid 85.

– Man får nog bestämma sig ganska tidigt i livet om man vill ha en lycklig ålderdom. Jag tror att vi människor har kapacitet att vara lyckliga genom alla olika faser i livet, även den sista. Men det beror lite på hur vi hanterar livet och hur bra vi är på att följa med i dess olika faser, säger Birgitta Ingridsdotter.

Odla relationer

I USA har det forskats mycket kring åldrande, och vad som gör att det är smidigare för vissa än för andra. Man brukar tala om ”successful ageing”, hur man ska leva sitt liv för att kunna åldras så lyckligt som möjligt.
– Det finns vissa grundstenar som är extra viktiga om man ska kunna vara nöjd med sitt liv även som äldre. Det första knepet är att leva i nuet, och fortsätta att odla relationer hela livet. Och då menar man alla slags relationer, även vänskapsförhållanden. Prata med grannen, sök upp den där ungdomsvännen.

Birgittas tips för att åldras lyckligt

Selektera
Välj bort det som inte är bra för dig. Fokusera på positiva stimuli, sådant som ger en bra känsla.
(”Själv är jag med i Naturskyddsföreningen, det ger mig en bra och positiv känsla, även om jag egentligen inte är särskilt aktiv där.”)

Optimera
Använd din potential i mesta möjliga mån. Lägg energin på sådant som ligger inom dina ramar.
(”Jag skulle aldrig kunnat bli gitarrist, det ligger helt enkelt inte för mig. Då är det bättre att jag lägger energin på något annat.”)

Kompensera
När våra kapaciteter försämras inom olika områden, om vi inte längre kan höra utan hörapparat, se utan glasögon eller gå utan rullator, då måste vi se till att skaffa oss de hjälpmedel vi behöver. Tänk inte ”jag ska aldrig ha en rullator!”, tänk istället vilka hjälpmedel som kan hjälpa dig att fortsätta kunna göra saker.
Eller – om du inte längre kan göra något du tidigare gjort – vad kan du göra istället?
Om du inte längre kan bestiga Mount Everest kanske du kan gå Kungsleden istället? Och när du inte heller kan det kanske du till slut kan ta en promenad med en rullator i Hagaparken?
Kämpa inte emot, det blir bara ännu mer smärtsamt. Våga erkänna dina svagheter och hitta ett sätt att ta dig förbi dem.
Ett lyckligt åldrande är att leva det liv man vill leva trots funktionsnedsättningar.

Dölj faktaruta

– Sedan gäller det också att fortsätta med aktiviteter av alla slag, att fortsätta göra sådant man tycker är roligt eller mår bra av och inte tänka att det är ”för sent”. Man är ALDRIG för gammal! Jag vet en psykolog som utbildade sig till webmaster vid 85.

Går att lära nytt

Själv lärde sig Birgitta spela mungiga när hon fyllt 60, eftersom hon ville kunna spela med sin partner Hans Lövgren som uppträder som trubadur.
– Man KAN lära gamla hundar sitta, det går visst! Vill man börja lära sig italienska när man är 90 så går det, säger hon.
Det man också kommit fram till via studier är att de äldre som varit lyckligast har gått sina egna vägar och struntat i vad andra tycker. De har istället känt efter inåt, och gjort det som berett dem glädje.

Jag vet en psykolog som utbildade sig till webmaster vid 85.

Ungdomsfixerad tid

– Att våga vara sig själv brukar bli lättare med åldern. Man sneglar inte längre lika mycket på andra och vad de tänker och tycker, säger Birgitta. Men det som är allra svårast är nog att vara tillfreds med sin ålder, det är inte lätt i vår ungdomsfixerade tid.
Hon tror att det är svårare att bli gammal idag än det var för 30-40 år sedan, på grund av att vårt samhälle blivit så ungdomsfixerat. Många känner sig passé och mindre värda när de kommer upp en bit i ålder.

Eget ansvar

Men till syvende och sist är det vi själva som har ansvaret för vårt liv och hur vi hanterar det. Känner man att man inte mår bra, finns det hjälp att få, men det är man själv som måste göra grovjobbet.
– Man kan gå till en psykolog och få hjälp att reda ut sina tankar, men själva jobbet måste man göra själv, det finns inga genvägar. Ingen annan kan göra det i vårt ställe, bara vi kan acceptera oss själva, säger Birgitta.
Det är ett krävande jobb, men inget kan vara mer mödan värt.

Text: Ulrika Palmcrantz

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2017-10-17
senioren-nr-7
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 7 / 2017. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas