Melatonin kan ge bättre sömn utan beroende
Tabletter med melatonin kan vara mindre beroendeframkallande Foto Colourbox
Hälsa

Melatonin kan ge bättre sömn utan beroende

Ta aldrig sömnmedel om du inte absolut behöver. Och följ alltid din läkares ordination. Ett nytt sömnmedel kan ge dig stadigare sömn.

Publicerad 2012-02-06

Om man har prövat alla metoder och ändå sover så dåligt att man fungerar dåligt under dagen bör man söka läkare för utredning och behandling.
Visst kan man använda insomningsmedel och andra läkemedel under en tid. Men sömnmedel ska bara tas när man behöver det – inte ”för säkerhets skull”. Och man ska aldrig öka dosen utan att fråga den doktor som skrivit ut läkemedlet.

Sedan en tid finns ett helt nytt medel godkänt på den svenska marknaden, Circadin. Det är baserat på ”sömnhormonet” melatonin, ett kroppseget hormon som produceras av tallkottkörteln i hjärnan. Insöndringen av melatonin varierar med dygnsrytmen. När nivån av melatonin ökar på kvällen blir vi dåsiga och trötta, vilket hjälper oss att somna in. Under natten är nivån av melatonin som högst och hjälper oss då att kontrollera sömnen och förbli sovande. Framåt morgonen minskar återigen melatoninnivån i kroppen.

Circadin är inte en insomningstablett. Bäst effekt har det hos dem som har ett stört sömnmönster, som vaknar flera gånger, eller vaknar alldeles för tidigt.

De flesta som behandlats med melatonin har vaknat piggare och utan de ”dagen efter”-känslor som vanliga sömnmedel ofta ger. Läkemedelsverket säger i sin rekommendation att medlet företrädesvis ska ges till personer över 55 år med sömnproblem.

 

Text: Susanna Hauffman

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas