Nyfiken på katt!
T v. Huskatt. T h. Europé Foto: Susanna Rosén
Hälsa | Katt.

Nyfiken på katt!

En katt blir en livskamrat i många år, så välj den med omsorg. Vissa är lugna och stillsamma, andra livliga. Oavsett om du köper en exklusiv raskatt eller en huskatt, kommer den att kosta nästan lika mycket per år i mat och försäkring.

Publicerad 2015-07-21

Att skaffa katt är som att få en ny familjemedlem. Den lever i snitt fjorton år, vissa kan bli så gamla som tjugo år och mer. Då kan det vara bra att fundera på hur du vill att katten ska vara. En stillsam soffkompis eller livfull äventyrare som gillar att sitta på axeln när du diskar? Ett råd är att välja en ras som passar din personlighet och livsstil. Om du inte väljer en huskatt förstås, då är det svårare att förutsäga kattens kynne.

Inte lika spontant
Med ett sällskapsdjur blir du låst på ett annat sätt. Ordna gärna med en backup redan i förväg, det vill säga en person som ställer upp vid resor eller tar hand om katten ifall något händer dig. Många katter hänger gärna med på resor, men de flesta blir gladare om de får stanna hemma. Då är det bra om någon kan bo hemma hos dig eller titta till katten och hålla den sällskap minst två gånger per dygn.
Vilket kön du väljer spelar inte så stor roll. Kastrerade hankatter brukar kunna bli coola och lite »dumsnälla«. Honor håller sig ofta mer på sin kant och är kanske inte lika tålmodiga, men naturligtvis varierar det från katt till katt. Naturligtvis bör både hanen eller honan kastreras när den blir könsmogen. Då får du ett harmoniskt sällskapsdjur som också mår mycket bättre fysiskt.
Många katter trivs utmärkt med att vara ensamma, i alla fall om du är hemma en stor del av dagen. Andra nöjer sig inte med det och kräver mer. Märker du att katten inte mår bra psykiskt kan du enkelt lösa det med att skaffa en katt till. Välj helst en av samma ras. Då vet du att de är på samma våglängd.
En katt är en livskamrat och ska tas hand om därefter. Katter som får vara utekatter lever ett farligt liv. Alltför många katter dör i trafiken, jagas bort av rivaliserande grannkatter eller blir tagna av rovdjur om man bor avsides. Bor du däremot bra till, utan trafikerad gata utanför, mår katten bra av att komma ut i friska luften.

Innekatt behöver mer sällskap
En katt trivs alldeles utmärkt med att vara innekatt. Om du till exempel köper en katthemskatt säljs de endast som innekatter för att de inte ska fara illa – igen. En innekatt betraktar hemmet som sitt revir och känner sig trygg innanför hemmets fyra väggar. Däremot behöver en innekatt mer sällskap och stimulans.
Egentligen behöver du inte ordna hemmet för katten förutom att göra det »barnsäkert« med fönsterspärrar (så att den inte kan hoppa ut) och låsa in kemikalier och andra farliga saker.
En katt brukar hitta sovplatser och krypin alldeles själv. Många katter gillar att ligga högst upp på ett skåp och ha överblick över hemmet. Då kan det vara bra att se till att det finns någon möbel i närheten så att katten lättare kan hoppa upp.
Det viktigaste för en katt är sällskap och mental stimulans. Se till att det finns ordentligt med leksaker. Det kan vara allt från små tygmöss till en hopknycklad papperstuss eller kanske ett skärp. ALDRIG ett garnnystan. Katter sväljer automatiskt garnet den börjar tugga på, som sedan kan fastna och skära sönder tarmen.
Alla katter vill ha en klösbräda. Den behövs för att katten ska kunna »markera sitt revir« med doftkörtlar som finns mellan tårna. Går den ändå på soffan kan man enkelt skydda det utsatta stället med en fin pläd som hänger över just där.

Att välja katt
Man ska välja katt efter sitt eget temperament. Om du gillar lugn och ro och stilla soffkvällar bör du välja en lugn och tyst ras som till exempel brittiskt korthår och kanske inte en pratglad siames. Det är ganska lätt att förutsäga temperament och livlighet på en raskatt. Ju längre päls och ju kortare kropp desto lugnare katt. En kort päls på en lång kropp är precis tvärtom, en livlig katt. Men naturligtvis är alla katter individer och har sin egen personlighet. Att välja en huskatt är mer som att spela på lotteri. Man vet inte alltid vilka gener som ligger bakom.

Huskatt eller raskatt?
En huskatt är en katt utan stamtavla, som inte är stambokförd. Den är huskatt oavsett hur den ser ut eller vilka föräldrar den har. Att en katt är en raskatt betyder att den är stambokförd och har en stamtavla utfärdad av ett godkänt förbund. Köper du en raskatt vet du mer om vad du kan förvänta dig av kattens temperament. Alla kattungar MÅSTE vara äldre än 12 veckor innan de tas från sin mamma. Gäller också huskatter. När du skaffar en raskatt ska följande ingå:
Stamtavla som visar att katten är registrerad (stambokförd).
Ett giltigt besiktningsintyg (ej äldre än 7 dagar) utfärdat av veterinär.
Den är ID-märkt, ofta med chip i nacken.
Katten måste vara minst 12 veckor då den flyttar.
Intyg på att den har blivit grundvaccinerad mot kattpest och kattsnuva.

Vad kostar det att ha katt?
Att ha en katt kostar runt 6-7 000 per år (foder, sand, försäkring och årlig vaccination). Så här har vi räknat: En katt kostar cirka 200 kr i mat och lika mycket i kattsand per månad. Ett sätt att få ekonomi på torrfoder är att köpa lite större förpackningar på zooaffärer.
Första året kostar en katt mer eftersom den ska kastreras. Kastrering av honkatt cirka 900 kr, hankatt cirka 500 kr.
Raskatter är vaccinerade två gånger mot kattpest och kattsnuva när man köper den. Därefter årlig vaccinering 300-350 kr för att skyddet ska vara fullgott.
Försäkra alltid katten! Att behandla en sjuk katt är kostsamt, särskilt om den behöver läggas in på djursjukhus. Då känns det tryggt att veta att försäkringen täcker en stor del av kostnaden. Veterinärvårdsförsäkring för en huskatt kostar runt 1 000 kr per år medan en raskatt kostar upp emot 2 000 per år. Vissa raser är dyrare att försäkra än andra, som exempelvis birma och burma. Hankatter blir dyrare eftersom de är ute och slåss.

Priset på en katt
Priset på raskatter varierar, men det brukar ligga mellan 6 000 och 10 000 kr.
Huskattungar kostar från 500 kr och uppåt. En katt ska kosta. Den som tar betalt för sina kattungar är seriös.
En katthemskatt kan kosta runt 1 500 kronor.

Text  Susanna Rosén

En längre version av det här reportaget hittar du i Veteranen nr 5, 2015. Vill du inte missa något nummer av Veteranen? Gå med i SPF Seniorerna så får du tidningen som medlemsförmån samtidigt som du bidrar till att förbättra seniorers villkor. Du kan också välja att prenumerera på Veteranen, köpa lösnummer i utvalda butiker eller köpa tidningen digitalt.

Faktaruta

Olika raser
– olika egenskaper

De Lugnaste
Perser
Exotic
Brittiskt korthår

Lagom lugna
Helig birma
Norsk skogkatt
Maine Coon
Ragdoll
Sibirisk katt

Lagom livliga
Bengal
Europé
Russian Blue

De livligaste
Siames
Orientaliskt korthår
Burma
Korat
Abessinier
Somali
Ocicat
Devon Rex
Cornish Rex
Nakenkatt

De mest populära
Ragdoll
Maine coon
Sibirisk katt
Norsk skogkatt
Helig birma
Perser
Brittiskt korthår
Devon rex
Bengal
Cornish rex

Startkit –
det här behöver du
Balja
Matskålar
Transportbur
Klosax
Kam/borste
Klösbräda

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas