Sätt sommaren på spel
Illustrationer Frida Andersson Johansson
Hälsa | Leklust

Sätt sommaren på spel

Krocket, kubb och boule är bra utomhusaktiviteter i sommar. Kommer du inte ihåg reglerna? Veteranen hjälper dig att friska upp minnet. Ännu mer tävlingsinriktad? Var med i SPFs riksmästerskap. Golfare och Boule-spelare gör upp i augusti.

Publicerad 2012-06-20

 

Krocket

I krocket ska man slå ett klot genom en bana med hinder i form av bågar. Man spelar två till sex personer och planen ska vara 14 x 24 meter och på gräs, så att bågarna kan tryckas ner i marken. Färgränderna på startpinnen (fotkäppen) anger i vilken ordning man spelar.
Varje gång det är din tur har du ett slag på dig. För varje båge du tar dig igenom får du ett extraslag. Samma sak om du krockar en motspelare.
Den som först tar sig runt, genom alla bågar och tillbaka till utgångspunkten vinner inte. Först ska han eller hon slå iväg sitt klot så att det far minst över halva banan. Därefter gäller det att krocka samtliga motståndare och sedan krocka fotkäppen innan man kan utropa sig som segrare. Lyckas man inte krocka fotkäppen inom två slag måste man ut och krocka samtliga motståndarklot en gång till.
Råkar en spelare krocka fotkäppen innan målgång måste han eller hon börja om från början.
Fullständiga regler hittar du här:

 

 

Boule

Boule passar alla åldrar och kan spelas varhelst där finns lämpligt underlag av grus eller sand. I enkla drag går det ut på att kasta metallklot så nära en träkula (lillen) som möjligt.
Man spelar i två lag. En spelare i startlaget ritar en ring i gruset, ställer sig i ringen och kastar ut lillen mellan 6 och 10 meter.
Nu är det dags för kloten. Stå i ringen med fötterna ihop och håll klotet i handen med handflatan nedåt. Försök placera ditt klot så nära lillen du kan, eller satsa på att skjuta bort motspelares klot eller på att flytta på själva lillen så att den hamnar bättre till för egen del.
Det är alltid det lag som inte är närmast lillen som spelar nästa klot.
När alla klot är spelade räknas poängen för omgången ihop. Varje klot som ett lag har placerat närmare lillen än vad motståndarna har gjort ger poäng. Först till tretton poäng vinner.
Fullständiga regler hittar du här:

 

 

Kubb

Kubb spelades en gång med vedträn. Idag kan du köpa färdiga kubbspel på närmsta bensinmack.
Man spelar i två lag på en plan som ska vara omkring 6 x 8 meter, gärna på gräs.
Spelet består av kubbar, kastpinnar och en kung. Kubbarna placeras ut längs kortsidorna, fem på varje sida. I spelplanens mitt placeras kungen. Det lag som med hjälp av kastpinnarna först lyckas välta ner alla motståndarlagets kubbar, och sedan fälla kungen vinner.
Men se upp, den som råkar fälla kungen av misstag innan det är dags förlorar spelet.
Varje lag har sex kast på sig, lika många som kastpinnarna, innan turen går över till det andra laget. Bara raka underarmskast är tillåtna, inga helikopterkast.
De kubbar som ett lag lyckas välta kastas över på det lagets planhalva, reses upp där de hamnar, och ingår sedan i lagets ”kubbarsenal”.
Ha gott om tid, ett spel kan pågå länge.
Fullständiga regler hittar du här:

 

Text och illustration: Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

 

Här hittar du fler lekar och spel för vuxna och barn:
www.leksidan.se/vuxna.aspx
www.lekarkivet.se

Mästerskap

Boule-SM

Boule lär vara den absolut mest populära frisksportaktiviteten i förbundet. Och det SPF-mästerskap som lockar flest deltagare är följaktligen det i boule. Cirka 400 SPF:are är med och tävlar varje år. Tävlingen sker i tremannalag i herr, dam och mixed. I år är det SPF Falun i Dalarna som står som tävlingsvärd och själva mästerskapet äger rum 25-26 augusti.
Läs mer om Boulemästerskapet i Falun 25-26 augusti

Golf-SM
Är du över 60 och spelar golf? Ta chansen att spela i nationella sammanhang. 30-31 augusti spelas SPFs nationella golfmästerskap, Riksgolfen. Tävlingen, som fyller 25 år i år(!), äger rum på Väddö respektive Roslagens golfklubb, och det är SPF Rurik och SPF Skutan i Stockholmsdistriktet som, tillsammans med Norrtälje kommun, står för arrangemanget. Totalt spelar omkring 300 deltagare i herr- och damklasser indelade efter handicap i herrklasser, samt i en mixedklass med tvåmannalag.

Läs mer på www.spf.se under mästerskap.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas