Odla på balkongen
Foto Emma Mattsson
Hemma | Uteliv

Odla på balkongen

Rosor, basilika och potatis. Skapa en miniatyrträdgård på din balkong. Sandra Andersson har med hjälp av krukor, balkonglådor och utemöbler skapat en personlig prunkande oas mitt i Stockholms city.

Publicerad 2012-05-25

En svag doft av timjan och basilika ligger i luften kring Sandra Anderssons balkong. Några humlor surrar förnöjsamt bland väldoftande rosor. Sandra är i full fart med att plocka av egenodlade kryddblad till lunchen. Solen skiner på balkongen och här frodas såväl kryddväxter som tomater, rosor och fuchsia.
– Jag är väldigt förtjust i odling och blommor. Men eftersom jag bor i lägenhet så har jag ingen trädgård att pyssla i. Istället fixar jag och donar på min balkong. Det ger både avkoppling och glädje, säger hon.

Balkonglådor av flätad pil

Balkongen är cirka sex kvadratmeter stor och har en hänförande utsikt mot Stockholms taktoppar. På räcket hänger balkonglådor av flätad pil. Sandra har valt att lägga lite extra krut på inredningen – som till exempel roliga utemöbler, snygga krukor och färgstarka detaljer.
– Eftersom balkongens yta är ganska liten, så tar varje pryl och möbel mycket i anspråk både estetiskt och platsmässigt. Därför har jag valt ut allt noggrant, säger hon.

Övermöblera inte

Nätta och praktiska möbler och detaljer är viktigt för balkonglivet. Sandra passar sig noga för att inte övermöblera. Hon vill att blommor och växter ska stå i centrum. Men balkongen får inte heller blir översvämmad av växtlighet. Det ska finnas plats att äta en måltid eller ta en kopp kaffe.
– Jag kan lätt bli lite hagalen när det gäller blommor. Jag brukar försöka tänka i färgteman för att det ska finnas en röd tråd bland all grönska.
– Med tiden och genom mina misstag har jag lärt mig vad som trivs bäst här, säger hon.

Välj växter efter förutsättningar

Att välja rätt blommor som frodas och trivs är kanske den största utmaningen på en balkong. Allt beror på läge, väder och hur mycket tid du har att pyssla om dina växter. Sandras balkong ligger i ett mycket soligt läge, vilket både har för- och nackdelar.
– Riktigt varma dagar så känns det som om man får vattna hela tiden. Och åker vi bort måste vi ordna med bevattningssystem, ställa blommorna i skuggan eller ta in dem.
Just nu trivs ros och lavendel bäst på balkongen. Sandra är noga med att planera växterna i stora och djupa krukor med bra jord. Rosor och lavendel trivs bra i lägen med mycket sol och kan dessutom övervintra till nästföljande år.

Foto Emma Mattsson

Något som kräver lite extra omsorg är krydd- och tomatodlingarna. Varje vår driver Sandra upp tomatsticklingar. Hon driver även upp basilika, oregano och persilja från frö. När temperaturen tillåter får alltsammans flytta ut på balkongen. Hon har även provat på att odla potatis i hink.
– Jag är väldigt stolt över att ha fått min första blygsamma skörd. Det funkade alldeles utmärkt, det känns väldigt lyxigt att äta egenodlad potatis, säger Sandra.
Hon har även egen lök på balkongen. Den har hon dock grävt upp från vänners grönsaksland och sedan satt i kruka. I sommar har hon planer på att prova på att odla just lök i kruka och att sätta chiliplantor.

Balkongen blir ett extra rum

Favorittiden att tillbringa på balkongen är vår och tidig sommar. Hon börjar gärna dagen med äta frukost och dricka kaffe ute i fria luften. Om ljumma kvällar brukar Sandra och sambon äta middag bland blommor och blad.
– Det fina med att ha en balkong är att man får ett extra rum att vistas i. Under vinterhalvåret längtar jag efter mina plantor och utelivet. Redan i mars kliar det i mina gröna fingrar och då sätter jag igång med att så mina frön. Det är ett säkert vårtecken, säger Sandra och ler.

 

 

Petra Kjellström
redaktionen@veteranen.se

Odla potatis!

Foto Emma Mattsson

Odla potatis på balkongen. Förgro potatisen ett par veckor. Lägg sedan ned en stor eller flera små potatisar i stora mörka hinkar, med hål för vattenavrinning. Täck över potatisen med ett tunt jordlager. Ställ hinken varmt och soligt. Allteftersom blasten börjar växa – täck på med mer jord. När plantan är högre än 20 centimeter är det dags att kolla hur stora potatisarna är. Känns de stora nog är det dags att skörda!

Dölj faktaruta

Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas