Vintervackert med vårlökar
Foto Annelie Andersson
Hemma | TRÄDGÅRD

Vintervackert med vårlökar

Än är det vinter, och marken hård av kyla. Men nog finns det mycket som är vackert ändå. Rimfrostiga grenar och kvistar blir till skulpturer. Och när snödroppen spränger sig fram vaknar något till liv i oss alla. Det blir vår, så småningom!

Tidningen Senioren
Publicerad 2016-02-19

Knappt är julen och vintersolståndet över förrän vi börjar spana efter årets allra första vårtecken. Men än återstår många oxveckor av grå kyla. I vissa delar av landet kommer ju inte vintern på allvar förrän nu och i norr är det ännu mera vinter kvar. Så passa på att ändå njuta av silvervit frost som glittrar och glimmar i det bleka ljuset. Den tiden är snart förbi.

Välkomna lökar
Tids nog kommer de första snödropparna som är så välkomna när de sticker upp. I England, där trädgårdsvännerna är många och entusiastiska, finns hela sällskap av så kallade galanthofiler som hyllar snödroppen med utställningar och öppna trädgårdar för den lilla Galanthus nivalis. Trädgårdsförfattaren Lotte Möller har skrivit målande och roligt om dylika tillställningar i sin bok Till England från 2006.

Många olika sorters snödroppar
Och det finns verkligen många olika sätt att vara snödroppe på. Bara av den vanliga snödroppen finns det över hundra olika sorter. Dubbla varianter är numera nästan lika vanliga, exempelvis Flore Pleno som är gammaldags charmig. Snödroppar med mycket grönt på de vita kalkbladen blir alltmer populära, med sorter som Viridapice och Warei eller den roliga Scharlockii med uppstående stödblad som liknar kaninöron. Ytterligare andra är storblommiga eller veckade.
Vad som är bra med snödroppar är att de kan flyttas och planteras »in the green«, alltså under växtsäsongen. Så varför inte botanisera fritt efter nya och roliga sorter hos grannar och vänner? De flesta är lättodlade och om de trivs bildar de snart sidolökar och blir till stora blommande ruggar (som man gott kan dela på efter några år). Snödropparna frösår sig dessutom lätt. Vem har inte beundrat stora snödroppsmattor som ibland breder ut sig i gamla trädgårdar?

Vintergrönt i kruka
Den otålige tjuvstartar våren genom att ta in några lökar och få dem i blom i en kruka, flera veckor innan de syns i trädgårdarna. Annat fint att trösta sig med under gråkalla januari är att driva kvistar och grenar till grönska och blom. Slånbäret är en av de lättaste och snabbaste att få i blom, med de ljuvligaste små vita blommor. Kastanjer och magnolia är magnifika, liksom alla fruktträd. Men vilket piggelingröna lilla skott som helst gör vem som helst glad.
Snart är det också dags för blomsteraffärernas första bleka pärlhyacinter och andra tidiga vårlökar som krokus och iris. Med lite ljus och värme blommar de snällt. Så håll ut – det finns mycket vintergrönt att njuta av långt innan naturen gett några livstecken ifrån sig!

Text Lisa Ising Foto Annelie Andersson

Tidningen Senioren
Publicerad 2016-02-19
senioren-nr-1
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 1 / 2016. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas