10 goda korvar – och tips på vad du kan äta till
Goda korvar att grilla, och tips på tillbehör. recept Foto Björn Tesch
Recept | Grilla korv

10 goda korvar – och tips på vad du kan äta till

Glöm smaklösa hot dogs. Det finns massor av andra spännande korvar att välja bland. Satsa på högt köttinnehåll och mycket smak och kombinera med gröna tillbehör så blir korvgrillningen en fest.

Publicerad 2012-05-18

Korvtips!
1. Välj korvar av hög kvalitet. Man får ofta det man betalar för. Satsa på hög köttmängd och försök undvika alltför många konstiga tillsatser, även om korv alltid kräver någon form av konserveringsmedel för hållbarhetens skull.+
2. Numera erbjuder många butiker färsk korv, som inte är rökt eller värmebehandlad och alltså innehåller rå köttfärs. Smakar mycket och gott men kräver lite »snällare« tillagning i form av längre tid på något lägre värme.
3. Välj flera olika korvar så att det finns något för alla, mild, kryddig och kanske en stark variant. Genom att dela korvarna i bitar kan alla få smaka på allt. Skär de olika sorterna olika så blir det lättare att hålla reda på vilken korv som är vilken.
4. Att lägga till en lyxig korv eller två är också ett bra sätt att dryga ut ett dyrt kött, eller sätta guldkant.

 

Text Malin Ottosson

Foto Björn Tesch

 

Gott till korven! – Recept

10 korvar

Bratwurst – tysk korv som finns i många varianter av kalv-, fläsk- eller nötkött. Äts gärna i bröd med stark senap.
Chorizo – spansk kryddstark korv som får karaktäristisk färg och smak av röd paprika. God att grilla för den som vill ha lite korvhetta.
Falukorv – svensk korv av fläsk- och nötkött. Beteckningen falukorv har godkänts av EU-kommissionen som »Garanterat Traditionell Specialitet«. Tjocka skivor går mycket bra att grilla och lägga i tunnbrödrulle med potatis och sallad.
Gloucester – grillkorv med inspiration från England, ny för i år inför sommar-OS i London. Mild smak av äpple, salvia och lite cayennepeppar.
Isterband – svensk korv med lätt syrlig smak som bland annat innehåller korngryn.
Kolbàs – ungersk korv som ofta är kryddad med röd paprika.
Kabanoss – slavisk smal kryddstark korv som bland annat kan användas för att sätta sting på grytor eller
matiga sallader.
Merguez – kryddstark nordafrikansk korv, ofta gjord på lamm- eller fårkött och smaksatt med chili. Serveras gärna i bröd eller till couscousrätter.
Salsiccia – italiensk fläskkorv, ofta med en knubbig form och grovmalen färs kryddad med vitlök och vitt vin.
Wienerkorv – smal korv som är vanlig i svenska korvkiosker. I Wien kallas den för Frankfurter.
Källa Korvakademien och Scan

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas