Mat & Dryck

Choronsås (Bearnaisesås med tomat)

Denna sås blir som pricken över i till Fläsknoisette Oscar men passar även bra till en räksallad.

Publicerad 2009-03-13

Den kräver en del arbete, men är fantastiskt god!
Det är svårt att göra såsen i mindre mängd än 4 port. Spara istället det som blir över och servera till exempel till en räksallad nästa dag.

4 port

2 1/2 msk vitvinsvinäger
1 msk hackad gul lök
1 tsk torkad dragon
5 vitpepparkorn
2 msk hackad persilja
150 g smör
3 äggulor
2 msk vatten
3 msk tomatpuré
1. Fyll en stor kastrull till hälften med vatten och låt koka upp tills det sjuder. Vattnet ska fungera som vattenbad till såskastrullen.
2. Krossa vitpepparkornen och finhacka persilja, dragon och lök.
3. Ta fram en mindre kastrull till såsen. Koka upp vinäger, lök, dragon och peppar och låt puttra tills 2/3 av all vätska dunstat. Sila bort lök och kryddor och låt den lilla vätskan vara kvar i kastrullen.
4. Smält smör i en tredje kastrull utan att det börjar brynas. Smöret ska vara fingervarmt, cirka 37 grader.
5. Tillsätt äggulor och vatten i såskastrullen och ställ den kastrullen i vattenbadet. Värm såsen i vattenbadet och vispa tills såsen tjocknar. Ta sedan upp kastrullen ur vattenbadet.
6. Rör ned smör i såsen, lite lite i taget, och vispa hela tiden. Ta inte med smörets vita bottensats.
7. Rör till sist ned tomatpuré, hackad persilja och lite peppar. Såsen är god både ljummen och kall.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.