Kalv i dill med härliga rotfrukter
Foto: Jakob Fridholm
Recept

Kalv i dill med härliga rotfrukter

Sötsyrliga smaker a la svensk husmanskost.

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-10-20

8 portioner

1,8 kg kalv av innanlår, fransyska eller högrev
150 g lök
150 g plus 150 g morot
150 g kålrot
1 lagerblad
salt

Dillsås
4 dl vispgrädde
3 msk strösocker
3 msk ättika
1 msk maizenamjöl
1 msk vatten
1/2 dl hackad dill

Till servering
kokt potatis

1. Skär kalvköttet i ca 2 x 2 cm stora bitar. Skala lök, morötter och kålrot. Skiva löken och hälften av morötterna.
2. Strimla resterande morötter och kålroten.
3. Lägg ner köttet, de skivade grönsakerna och lagerbladet i en gryta. Täck med vatten till 3/4, lägg på locket.
4. Koka upp och låt sjuda i 2–2,5 timme tills köttet är mört. Skumma bort eventuellt skum som flyter upp.
5. Sila ner buljongen i en kastrull och koka tills ca 6 dl återstår. Häll i grädden och koka i ytterligare 15 minuter.
6. Tillsätt socker och ättika. Blanda maizena med 1 msk vatten. Koka upp såsen och vispa ner maizenablandningen.
7. Lägg ner dillen i en mixer och häll på den varma såsen. Mixa till en slät och grön sås.
8. Plocka bort grönsakerna och ansa bort fett och senor från köttet. Lägg ner köttet och de strimlade grönsakerna i såsen och koka upp igen.
9. Smaka av med salt, eventuellt lite ättika och socker.

Recept Mattias Larsson
Foto Jakob Fridholm

Tidningen Senioren
Publicerad 2010-10-20
senioren-nr-7
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 7 / 2017. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas