Mat & Dryck

Minipajer i tre varianter – med kantareller, lök eller spenat och fetaost

Minipajerna passar bra på ett buffébord, till ett mingel, eller till kräftorna.

Publicerad 2008-10-05

15-18 stycken

Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl Grahamsmjöl
100 g smör
1 msk vatten
1 nypa salt
1 äggula
(Det går också att använda färdig
pajdeg)

Kantarellfyllning:
100 g rensade gula kantareller smör att steka i
2 dl riven ost, gärna Västerbotten
2 ägg
2 dl mjölk
1 nypa salt

Lökfyllning:
2 röda lökar smör att steka i
1 dl rött vin
2 ägg
2 dl mjölk
1 nypa salt

Spenat- och fetaostfyllning:
50 g små spenatblad
75 g fetaost

1. Blanda pajdegen. Skär degen i cirka 15 delar som rullas till bollar och trycks ut i folieformarna. Använd gärna dubbla formar när du trycker ut degen så håller formen formen bättre. Låt degen vila i 20 minuter i kylen.
2. Förbered någon av fyllningarna eller alla tre. Minska mängderna om du gör alla tre fyllningarna.

Kantarellfyllning:
Hacka kantarellerna och stek dem i smör, salta lätt. Fördela i pajskalen och strö över lite riven ost. Blanda ägg, mjölk och salt och fyll upp pajerna med äggröra.

Lökfyllning:
Hacka rödlöken och låt den fräsa i någon minut i smör. Häll på rött vin och låt puttra tills vinet kokat in. Fördela i pajskalen. Blanda ägg, mjölk och salt och fyll upp pajerna med äggröra.

Spenat- och fetaostfyllning:
Hacka spenatbladen och fördela i pajskalen. Smula fetaosten och tryck ned den i spenaten. Här behövs ingen äggfyllning.

3. Pajskalen behöver inte förgräddas. Grädda de fyllda minipajerna i 200 grader tills äggstanningen stelnat och pajerna fått lite färg, cirka 15 minuter.
Pajerna är godast nybakade.

 

 

Recept Malin Ottosson

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.
fragaexperten@senioren.se