Trendbrott för ekologiska viner
Recept

Trendbrott för ekologiska viner

Veteranens vintipsare Urban Laurin föreslår ekologiska och biodynamiska viner till Klaus Pontviks mat i artikeln nedan.

Publicerad 2009-10-12

Konsumenternas intresse för viner som är ekologiska eller biodynamiska exploderar. På världens största vinmässa Vin-expo i Bordeaux i somras, var det inte som vanligt långa köer för att få prova de berömda bordeauxslottens viner. Nu var det köer inför provningarna av biodynamiska viner. Att köpa viner som är ekologiska eller biodynamiska, och gärna även rättvisemärkta är en stark trend såväl i Sverige som internationellt.

För Klaus Pontvik är det självklart att så långt som möjligt servera sådana drycker till sin mat.
– För några år sedan var det svårt att hitta bra viner, men nu ökar utbudet snabbt vilket är glädjande. Min dröm är att på sikt själv importera just det jag känner är rätt för mig.
Men samtidigt vill Klaus erbjuda kunderna viner som det går att få tag på Systembolaget. En pålitlig ekologisk producent är Bonterra i Kalifornien. (16632) 2007 Bonterra Chardonnay är ett härligt kraftpaket för 129 kr. Doften är kraftfull och smaken generöst fruktig, fet och generös med bra friskhet och rejäla toner av fat och smörkola. Ett vin som passar perfekt till Klaus recept.

Perfekt är också ett vin med nästan motsatt karaktär, där friskheten dominerar. Det är ett vin i Systembolagets beställningssortiment, nämligen (88772) 2007 Sybille Kuntz Riesling Trocken från Mosel i Tyskland för 148 kr. Förr var Mosels viner alltid mycket lätta med låg alkoholhalt, men här är ett friskt och kärnfullt vin med 12,5 procent. Smaken är kraftfullt bärig, härligt frisk, rikt mineralisk och komplex med lång eftersmak. För den som vill ha friskhet istället för fetma, är detta ett vin som också passar till Klaus recept.

Röda viner passar också bra till recepten, inte minst till kantarellpastan. Klaus lutar sig återigen mot pålitliga Bonterra. Deras (22620) 2007 Bonterra Zinfandel för 139 kr är ett mycket generöst vin med rik frisk fruktighet med drag av lingon, mjuk fin strävhet och lång eftersmak. Ett vin som passar till allt från smakrik fisk till många rätter av fågel och kött, för att inte tala om det vegetariska.
För den som vill ha ett kraftigare alternativ är (6710) 2007 Bonterra Cabernet Sauvignon för 139 kr ett bra val. Smaken är kraftfull, mustigt fruktig, kryddig med ton av kaffe, rejält men mjukt sträv och komplex med fin längd.

För Klaus är det lokala viktigt. Därför satsar han på de fantasifulla och smakrika öl som Sigtuna Brygghus gör. Det går att beställa tre öl och en mjöd på Systembolaget, men då måste man köpa en låda på 12 flaskor (77022) för ca 350 kr. Det går också att beställa en låda av det unika Ingvar Vittfarnes mjöd (76038-03) för 468 kr för 12 flaskor. Doften är frisk och fruktig med en läcker ton av honung. Smaken är frisk, fruktig och tämligen torr med en elegant ton av honung. Härligt att någon återuppväcker en klassisk svensk dryck.

Men även lättdrycker utan alkohol är viktiga att lyfta fram. Saxhyttegubbens 100% Blåbär är mycket spännande. I varje flaska på 33 cl ingår saften från 2 300 blåbär. Doften är kraftfull och smaken torr, mycket generös, frisk och lätt sträv med intensiva toner av blåbär.
Denna dryck finns nu i många välsorterade livsmedelsaffärer samt går att beställa på nätet. Då kostar en låda med sex flaskor 396 kr inklusive frakt. Dyrt men värt vartenda öre.

TIPSARE
Urban Laurin
är vinskribent och har varit universitetslektor i dryckeskunskap vid Restauranghögskolan i Grythyttan.





Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas