Dubai – med sol och shopping året om
Reportage | Sanden blev till guld:

Dubai – med sol och shopping året om

Dubai är världens mest expansiva metropol. Nära och samtidigt exotiskt utan någon större tidsomställning. Hit åker skandinaver billigt för att ta för sig av vita sandstränder, garanterad sol och glimrande shopping.

Publicerad 2011-04-03

Vi kliver in i taxin på Dubai International Airport och färdas sedan via Airport Road och ett virrvarr av på- och avfarter mot centrum. Halvfärdiga skyskrapor står som spön i backen. Drygt tre hundra har invigts de senaste åren. På senare tid har dock uthyrningen och försäljningen dock gått så där. Enligt taxiföraren har priserna sjunkit kraftigt.

Underbetalda gästarbetare från Indien och till exempel Pakistan tar sig håglöst fram i gassade sol mellan byggen och baracker längs de trottoarlösa vägarna. En del balanserar på balkar femtio meter upp utan säkerhetslinor.

Chauffören pekar ut havsviken The Creek som delar staden i östliga Deira, som med sina cirka femtio år på nacken är den äldre av dem, och västliga, moderna Bur Dubai.

Strax glider vi upp framför entrén till vårt hotell, Le Meridien, som ligger mitt på Jumerirah Beach och granne med konstgjorda övärlden The Palm Jumeirah. Med hjälp av en av hotellets »golfbilar« tar vi oss ned till arabiska restaurangen Al Khaima i hotellparken. Vi äter lamm, kebab, kyckling och röker vattenpipa, så kallad sheesha.

Dagen efter konstaterar vi att lokaltrafiken i staden är okej. Det kan man inte säga om infrastrukturen för gående. Dubai har dock gott om bekväma bussar, en nyinvigd tunnelbana och monorail.
Vi besöker världens högsta byggnad, Burj Khalifa, som är 828 meter. Skapelsen innehåller bostäder, kontor och hotell. De första våningarna har Giorgio Armani Hotel lagt beslag på. Skyskrapan omfattar cirka en halv miljon kvadratmeter på totalt 160 våningar.

Vi åker taxi till gamla staden, Deira, och kliver av vid kryddsouken där det doftar curry, kanel och kummin. I den dignande och glittrande guldsouken ser det mesta ut som krimskrams. Här träffar vi på Eva-Lotta Jonsson, 67, från Stockholm som köpt en armkedja för tretusen kronor som hon tycker är»jättefin«. Guldpriset per gram följer officiella noteringar och är lika för samtliga handlare. Inte prutbart. Det är på guldarbetet man kan få ned priset. I souken finns 125 butiker och de tillhandahåller guld mellan 9-24 karat.

Utanför Jumeirah Beach skymtar vi The World som hägrar fyra kilometer ut i havet. Det är ett gigantiskt byggnadsprojekt som föreställer världen i miniatyr. Rod Stewart lär ha köpt England. Fast The World, som hittills kostad 85 miljarder, faller sönder. Det är fördämningar som brustit så att vatten kunnat gegga till de 320 kubikmeter sand som fraktats till platsen.

En bit längre fram på Jumeirah Beach spanar vi in världens enda sjustjärniga hotell, Burj Al Arab, som till formen påminner om traditionella dhow-båtarnas trekantiga latinosegel. En natt i det 321 meter höga hotellet kostar mellan 7 000 och 280 000 kronor. De som bor i de dyraste rummen har fri tillgång till privatchaufför med Rolls Royce och, om så krävs, helikopter med förare.

Hotellet har rests på en konstgjord ö 240 meter ut i vatten och nås via en bro. Drygt 650 miljoner dollar har det kostat att bygga detta drömställe som ruvar på 202 sviter från 170 kvadratmeter. Fast även i drömmen kan verkligheten göra sig påmind. Vi får veta att diamanthandlare mördades på hotellet i samband med en konferens. Och det är inte med några silkesvantar vi kastas ut när vi försöker komma in i hotellet för att ta bilder.

Vi tar oss till The Creek för att åka de berömda abrabåtarna och sedan kika in på stadens fiskmarknad.
Fiskmarknaden är en uppvisning i fräschör och artrikedom. Här finns allt från bläckfisk och hummer till haj och tonfisk. Den hungriga kan köpa sig en skopa fisk och strax intill få den tillagad
à la minute.

Är det kopior på märkeskläder, klockor och handväskor som gäller, ska man bege sig till Karama Souk i området med samma namn. Här är det billigt som i Peking och Shanghai, fast kvaliteten är inget vidare. Pruta bort minst hälften.

Vi testar några av stadens fyrtio »shopping malls« varav den mest storslagna är granne med Burj Dubai. Här finns 1200 butiker, isbana, SEGA-park för de unga och inte minst ett jätteakvarium med bland annat haj i. Jag köper en linnekavaj för 400 kronor som kostat 2 500 kr och trängs med i synnerhet ryssar i elektronikbutikerna.

Vi tar igen oss med några slöa dagar på stranden vid hotellet, dränkta i solskydd med hög skyddsfaktor. Man bränner sig på fem röda i detta tropiska klimat med nästan ingen nederbörd.

Sedan är det dags för ökensafari med fyrhjulsdriven jeep för 75 dollar per person. Arrangören hämtar upp kunderna på hotellen. Turen går ut ur staden längs Al Awir Road och över dynlandskapet under cirka en halvtimme. Paketet innehåller också kamelridning, magdans och till exempel grillbuffé.
Dagen därpå blir det utflykt med Lama Tours till Oman och Norway of Arabia som den bergiga norra delen av Oman kallas. Heldagsturen kostar 300 dollar för två. Vi kör längs torra flodbäddar, så kallade wadis, och på Hajarbergens delvis i bästa norsk branta serpentinvägar.

Vi avslutar semestern i Dubai med ytterligare några dagar på Jumeirah Beach och testar bland annat vindsurfning. Det blir många dopp, fast vattnet
är ju varmt, så upp igen…

Text och foto: Arne Spångberg


Foto: Arne Spångberg


Fakta om Dubai


Foto: Arne Spångberg

Foto: Arne Spångberg

Foto: Arne Spångberg

SE OCH GÖRA

Bästa tid: November-mars 30-35 grader, i vattnet 25-27.

Researrangör: Ordna egen resa på nätet: Mr Jet, Norwegian och till exempel www.hotels.com.

Klädsel: Som hemma. På finare restauranger krävs byxor och täckta skor. På »mallsen« hänger skyltar med en t-shirt. Där bör bikini undvikas. I Jumeriah Mosque krävs långärmat, något över knäna och sjal.

Kvinna i arabiskt land: Muslimska män får inte ta  någon främmande kvinna i hand.

Hotell: Al Quasr, Westin (Meridian), Jumeriah Beach Hotel, Noran (lägenhetshotell i marinan), Arabian Courtyard Hotel i Bur Dubai, Armada nära Malls of the Emirates.

Restauranger: The Meat Company på Madinat för köttälskare. Lime Tree Café finns på Ibn Battuta Mall och Beach Road. Bussola på Westin Hotel /Le Meridian, på nedervåningen fin italiensk restaurang och på taket med fantastisk utsikt över hav och Atlantis.

Sevärdheter: Ökentur med DubaiDrums.com. Har man tur är det fullmåne. Då sitter man i ett läger i öknen och trummar mot fullmånen. Guidad tur i Jumeriah Mosque äger rum tisdagar och torsdagar. Dubai Museum med en fika på Art Café. Strosande i Bastikya/Creeken följt av en arbratur till soukerna. Burj Al Arab. Madinat. Malls of the Emirates med Ski Dubai. Dubai Mall med akvariet. Atlantis med akvariet.

Shopping: Kopior på fina kläder finns kvällstid på Karama. För kopior i övrigt gäller China Dragon Market. Gold and Diamondpark för guld och glitter. Malls of the Emirates. Dubai Mall för alla »riktiga« butiker.

Övrigt: Ibn Battuta Mall är en av de första »mallsen«; fin inredning med stjärnhimmel och världsdelar: Safa Park är en oas mitt i byggdammet med sjö och båtar. Satwa är en stadsdel med massor av tygaffärer och skräddare.

Bra att veta: Taxi är billigt och säkert. Uttagsautomater finns överallt. Alla restauranger och affärer tar kort. Marknaderna kräver kontanter. Fredag är söndag, då varierar öppettiderna.

Fakta Dubai
I Dubai, som är det största av Förenade Arabemiratens sju emirat, bor cirka en och en halv miljon människor. Åttio procent är gästarbetare. Landet styrs sedan år 1830 av shejkdynastin Al Maktoum.
Emiratgruppen bildades 1971 som ett samarbetsprojekt och följer sharialagarna som är baserade på texter ur framförallt Koranen. Varje emirat har egen polisstyrka.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas