Upplev kultur och natur – på Öland
Foto: Kristina Wirén
Reportage | 8 tips

Upplev kultur och natur – på Öland

Öland hamnade på tjugonde plats när ett amerikanskt resemagasin lät sina läsare rösta om världens bästa semester-öar. Vi besöker några av smultronställena på en dagsutflykt med bil.

Tidningen Senioren
Publicerad 2016-05-31

1 Arontorpsros
Vårt första stopp på Öland är för att se den sällsynta gulblommande växten våradonis. Den kallas också Arontorps-ros och är uppkallad efter byn Arontorp, ett mindre samhälle öster om Färjestaden. Vi kör väg 136 mot Ottenby och tar av mot Norra Möckleby. Efter några kilometer stannar vi på parkeringen vid naturreservatet i Arontorp. Vi promenerar på en stig bland lövträd. Fåglarna kvittrar och gul- och blåsippor breder ut sig längs med stigen som leder fram till en hage, där våradonisen blommar för fullt. Den vackra blomman lyser i grönskan med sin gula färg.
Våradonis blommar i maj, är sällsynt och växer bara på Öland och Gotland på kalkhaltig mark. Blomman är fridlyst och mycket giftig. Den sällsynta växten lockar årligen besökare till naturreservatet i Arontorp.

Gråborg2 Gråborg, S:t Knuts Kapell och byn Borg
Vi fortsätter färden några kilometer mot Gråborg och Borgs by. Där finns flera vandringsleder, bland annat Borg till Borg som går från Gråborg till Ismanstorps borg. Vi stannar i Borgs by och betraktar de sammanbyggda ladugårdslängorna med vasstak. Gårdarna i byn ägs av Vitterhetsakademin som försöker bevara det äldre odlingslandskapet med traditionella brukningsmetoder i ängar och hagar. En sädesärla trippar på en stenmur. En hare hoppar i hagen, stannar upp en stund och hoppar sedan vidare.
Vi går förbi gården mot S:t Knuts kapell, en medeltida kapellruin. Längre bort ser vi rester av en borgmur. Det är Gråborg som är Ölands största fornborg och anlagd under järnåldern. Gråborg är en av Sveriges största fornborgar och har varit i bruk ända in i medeltiden. S:t Knuts kapell tyder på att borgen haft stor betydelse under medeltiden.
De öländska fornborgarna är av typen ringborgar, cirkelformade med murar av kalksten. Borgarna var skyddsanläggningar för ölänningarna i en tid av både inre och yttre stridigheter. De allra flesta tycks vara uppförda på 400-talet.

Eksgården3 Gårdby
Från Gråborg tar bilfärden ungefär en kvart till Gårdby, en liten by vid den östra landsvägen med flera smultronställen.
Gårdby café och lanthandel är ett, där stannar vi och fikar. Vid vackert väder kan man sitta utomhus, men vi väljer att ta paj och kaffe inne i det lantligt inredda kaféet. Lanthandeln har funnits sedan 1923. Nu är det diversehandel, kafé samt inredningsbutik och klädbutik. Vi promenerar till Eksgården som är en kringbyggd Ölandsgård med hus som är flera hundra år. Eksgården har hotell, bed & breakfast, restaurang och galleri. Ett sällskap från en bussresa har nyss ätit kroppkakor och besöker nu Eksboden som säljer konst och hantverk i en gammal stenlada på andra sidan av den lilla landsvägen.
www.gardbylanthandel.net
www.eksgarden.com

Bo på Öland

Dölj faktaruta

Pottsvarv4 Resmo
Bilresan fortsätter och efter cirka tjugo minuter kommer vi till den lilla byn Resmo som ligger mellan Mörbylångadalen och det stora Alvaret. I Resmo krukmakeri ser vi hur krukor tar form under Karin Scharps och Ulf Johanssons händer. Här säljer man krukor, fat, skålar och andra bruksföremål. www.resmokrukmakeri.se
Vi stannar också till vid Resmo kyrka som är en av de äldsta och bäst bevarade kyrkorna på Öland med målningar från 1100- och 1200-talen. Kyrkan är även en av Sveriges äldsta kyrkor.

5 Lilla FröLilla-frö och Stora Frö
Bara fem minuters bilresa därifrån kommer vi fram till Lilla Frö som är en av Ölands bäst bevarade radbyar. Vi går längs med den långsträckta byn vid kustvägen mellan Färjestaden och Mörbylånga. Byn har flera ladulängor av kalksten och trä som är helt sammanbyggda mot bygatan. Flera manbyggnader är från 1800-talets mitt. Radbyn är en medeltida byform som finns kvar på Öland men som till största delen har försvunnit i övriga Sverige.
I närliggande byn, Stora Frö, finns Ölands örtagård med försäljning av kryddblandningar. Örtagården är anlagd enligt gammal klostertradition och har cirka 500 olika krydd- och medicinalväxter. www.olandsortagard.se

6 Vickleby
Vi kör vidare från Lilla Frö och Stora Frö mot byn Vickleby, några minuter med bil därifrån. Radbyn Vickleby på södra Öland ligger på kanten mot Stora Alvaret. Vi strosar på den cirka 800 meter långa bygatan och njuter av välbevarade hus, stenmurar och prunkande trädgårdar.
Vi kommer till Capellagården, en skola med hantverksutbildningar som startades 1960 av formgivaren Carl Malmsten. Vi går runt i trädgården som består av flera delar– örtagården, rosengården, fruktträdgården och grönsaksodlingen. I fruktträdgården odlas ett antal lokala sorter som bevaras för sitt kulturhistoriska och genetiska värde.
Capellagårdens verksamhet bedrivs i hus som ursprungligen varit öländska bondgårdar. På våren hålls utställningar med elevernas verk. Capellagårdens plantskola har ekologisk inriktning och odlar cirka 400 olika sorter av krydd-medicinal och andra kulturväxter till försäljning. www.capellagarden.se

Att göra

Cykla: Vill du ta cykeln till Öland får du ta färjan m/s Dessi över, eftersom det råder cykelförbud på Ölandsbron apr-sep.
www.cyklapaoland.se

Vårfest: Öland spirar är en årlig vårfest i maj med tema lantliv, naturupplevelser och trädgård. Aktiviteter runt om på ön.
www.olandspirar.se

Konstrundor:
www.majrundan.se
www.konstrunda.se

Dölj faktaruta

Orkide

7 Vickleby stora och lilla alvar
Vi kör tillbaka mot Arontorp och stannar till längs vägen för att ge oss ut på Vickleby alvar som lockar många blomsterälskare på försommaren. Här stannar man för att betrakta blomsterprakten. Vi lägger märke till rödlila Sankt Pers nycklar, en av alla runt 30 olika färgsprakande orkidéarter som växer på alvarsmarken. Orkidéerna trivs i kalkberggrunden, solljuset och den korta vegetationen. Vickleby alvar har använts som betesmark sedan stenåldern och betas i dag av nötkreatur.
Station Linné har orkidévandringar på Ölands Stora Alvar i maj och juni. www.stationlinne.se/

Långe-Jan

8 Långe Jan och fåglar
Ölands södra uddes fyr Långe Jan är en av Ölands mest kända sevärdheter. Fyrtornet är ett av de äldsta i Sverige. Med sina 42 meter är fyrtornet det högsta i landet och näst högsta i Skandinavien.
Öland är även känt som ett paradis för ornitologer. Vid fyrplatsen på Ölands sydspets finns Ottenby fågelstation sedan 1946. Varje år passerar miljontals småfåglar här, och man gör omfattande ringmärkning av dem för att få veta mer om hur de förflyttar sig.

Text Anna Smedberg
Foto Kristina Wirén

 

Tidningen Senioren
Publicerad 2016-05-31
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas