Marianne är Årets Senior!
Marianne Rundström Foto: Tomas Södergren
Se & läs | Vinnare

Marianne är Årets Senior!

Fem värdiga kandidater var nominerade till Årets senior 2016. Bara en kunde vinna. Det blev Marianne Rundström, programledare i SVTs Gomorron Sverige, som fick flest röster.

Gunilla Lindahl
Publicerad 2017-01-25

Grattis Marianne, du har utsetts till Årets senior av våra läsare! Hur känns det?
– Det är förstås mycket hedrande! Jag tackar alla er som har röstat på mig.
Debatten om åldersdiskrimineringen i arbetslivet fick en rejäl skjuts sedan din bok Passé – de ofrivilliga pensionärerna kom ut. Hade du räknat med det?
– Inte alls! När boken släpptes fick den ett sådant enormt gensvar inte minst i media. Efter det har jag åkt land och rike runt och pratat under bokkvällar, i olika föreningar och i riksdagshusets bibliotek. Överallt har människor kommit fram och tackat för att jag har öppnat nya dörrar.
– Även de som redan har gått i pension har tagit till sig boken. Kanske för att många av dem känner sig som ofrivilliga pensionärer och gärna hade velat arbeta ett tag till. Men också för att boken handlar om åldrandet i stort.

Röster om de nominerade

Det är Seniorens läsare som röstar på vem som ska tilldelas hederstiteln Årets senior av fem nominerade kandidater. Denna gång stod det mellan tv-personligheten Marianne Rundström, skådespelaren Sven Wollter, opinionsbildaren Amelia Adamo, professorn i psykiatri Ingmar Skoog och artisten Barbro Lill-Babs Svensson.

Tidigare års vinnare är Bodil Jönsson 2011, Barbro Westerholm 2012, Yngve Gustafson 2013, Leif Mannerström 2014 och Dagny ”Bojan” Carlsson 2015.

Röster om de nominerade

”Min hustru Eva och jag önskar härmed lägga en röst på en person som de facto på ett lika seriöst, som elegant och slagkraftigt sätt aktualiserar fenomenet med åldersdiskriminering i kungariket Sverige, där man för övrigt tror sig veta bäst om allt!
Vårt val blir därför: Marianne Rundström
Eva och Einar Everitt, Lund


”Jag vill utse Lill-Babs till Årets Senior, Hon har med sin glädje och värme underhållit oss i många år och hon har inte lagt av ännu.”
Ann-Gret Svensson, Hisings Backa


”Mitt val blir Sven Wollter äkta karat. Han är som han är utan krusiduller.”
Margareta Singh Otterman, Kalrskrona


”Jag röstar på Amelia Adamo för att hon har visat vad man kan åstadkomma med lite ”dj-ar anamma”. Har följt henne sedan småskolan i Solberga.”
Irene Mared


Ingmar Skoogs yrkeskunskaper om oss äldre är mycket betydelsefulla och resultatet han gjort i sin H70-studie gladde mig att läsa.”
Gull-Britt Admarker, Höganäs

Dölj faktaruta

Vad har boken betytt för dig personligen?
– När jag började skriva bottnade det i en privat känsla att inte få fortsätta arbeta av åldersskäl trots all erfarenhet och kunskap jag har samlat på mig under åren. När man är som mest erfaren ska man sluta.
– Men jag fick också upp ögonen för hur samhället behandlar våra äldre. Det är en skam att känna att man inte får vara med, att man inte längre duger av åldersskäl. Att känna sig behövd är nog det mest grundläggande för människor. Det kan förstås ske på så många andra sätt, som att vara behövd av sina barnbarn och medmänniskor till exempel.

Du fyller snart 66 år och har ett år kvar på SVT som reglerna är idag. Kommer du att kunna fortsätta att jobba där efter 67, tror du?
– Inte som anställd men kanske som inhoppare, men det är inget arbetsgivaren talar om nu. Jag har redan startat ett företag och kommer säkert att vara verksam som frilansare i tio år till. På det sättet är jag privilegierad, jag har ett roligt yrke och får många erbjudanden om att föreläsa och delta i debatter. Kanske skriver jag en ny bok men inte så länge jag jobbar heltid. Det är för krävande.

Jag kan oroas men också se fram emot att det öppnas nya möjligheter

Det är inte så att du i själva verket oroas av vad du ska göra som pensionär?
– Jag kan oroas men också se fram emot att det öppnas nya möjligheter. Det är en frihet att själv få bestämma över sin tid. Jag kan också se fram emot en hyfsat bra pension.

Tror du att vi kommer att få ett gränslöst arbetsliv åldersmässigt i framtiden till skillnad från nu?
– Om tio år kommer det säkert se helt annorlunda ut än i dag. Då kanske vi måste jobba längre än vad vi själva vill. Men kanske inte så länge som till 75 som Fredrik Reinfeldt sa i Gomorron Sverige-studion för ett par år sedan.
– När jag intervjuade professor Ingmar Skoog (även han en av de nominerade till Årets Senior, reds anm.) inför boken berättade han att bara 2 procent överlevde sin pensionsdag år 1913 när den allmänna pensionen infördes. Det skulle motsvara att vi pensionerades vid 89 års ålder idag!

MARIANNE RUNDSTRÖM

ÅLDER: 66 år
BOR: På Kungsholmen i Stockholm
GÖR: Programledare i SVTs Gomorron Sverige
KARRIÄR: Samhällsjournalist och programledare i radio och tv i över 40 år. Författare till boken Passé – de ofrivilliga pensionärerna.
AKTUELL SOM: Årets senior 2016!

Dölj faktaruta

Du har också blivit nominerad som Årets Mappie av M Magasin. När får vi veta hur det går?
– På en kryssning i början av april. Men chansen är nog inte så stor att just jag vinner för det är ett starkt gäng som blivit nominerade.
Till slut önskar tidningen Senioren och våra läsare att vi får fortsätta att se dig i Gomorron Sverige eller i andra sammanhang länge, länge än!
– Tack, det hoppas jag verkligen!

Text: Gunilla Lindahl

 

 

Gunilla Lindahl
Publicerad 2017-01-25

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas