SLUTSÅLD – Sägenomspunna Färöarna
Seniorens reseklubb | SLUTSÅLD

SLUTSÅLD – Sägenomspunna Färöarna

Följ med oss på en natur- och kulturresa till Färöarna. Upplev den dramatiska naturen med höga klippor och branta sluttningar. Vi tar en båttur till de mäktiga fågelfjällen och besöker gamla gårdar och kyrkor som alla har en historia att berätta

Tidningen Senioren
Publicerad 2017-03-01

Välkomna till en nästan All inclusive-resa i detta sägenomspunna örike!

Färöarna har lika karg natur som Island – här växer inga träd utom de som är planterade.
Språket som talas här, färiska, liknar isländskan men man talar också danska. Landet tillhör Danmark men har självstyre med ett eget parlament.
På de 18 öarna bor knappt 50 000 personer, varav ungefär 17 000 i huvudstaden Tórshavn.
Temperaturen är sval året runt. Under sommaren är genomsnittstemperaturen 12 grader och under vintern tre grader.

Ur programmet

Vi flyger direkt till världens minsta huvudstad Tórshavn på huvudön Streymoy. Här checkar vi in på vårt fyrstjärniga hotell. Vår guide tar oss med på en stadsvandring och berättar om historia, sägner och konst. Vi gör en båtfärd till fågelfjällen och
besöker Nordens Hus.

I programmet ingår även en busstur längs fjordar och vackra vyer och ett besök på kungsgården Duvugardur. Vi ser vikingagravar och besöker Färöarnas mäktigaste historiska plats, hälsar på de förstenade jättarna Risin och Kellingin och besöker en stickbutik. Bland annat.

Resfakta:

DATUM: 4-8 juni 2017.
PRIS FÖR MEDLEMMAR: Avresa från Kastrup 14 985 kr, avresa från Arlanda 16 585 kr.
PRIS FÖR ICKE-MEDLEMMAR: Avresa från Kastrup 15 985 kr, avresa från Arlanda 17 585 kr.
ENKELRUMSTILLÄGG: 1 800 kr.

I priset ingår

Flygresa t/r Kastrup alt Arlanda.
Alla utfärder enligt programmet.
Övernattning i dubbelrum med dusch/wc på 4-stjärniga hotell Hafnia, mitt i centrum, se mer på www.hafnia.fo
Frukostbuffé.
Fyra middagar.
Lunch dag 2, 3 och 4 (en av dagarna i form av matpaket).
Svensk reseledare samt skandinavisktalande lokalguide.
Alla flygskatter.

CK-logga

Bokning slutsåld

Boka din resa på www.cksresor.se eller ring 044-209 090.

Preliminärt program

Innehåll och ordningsföljd kan ändras beroende på väder och vind.

Dag 1:

Vi flyger (prel.) kl. 10.00 från Arlanda och kl. 12.25 från Kastrup och en enkel kall måltid serveras under flygresan.

Efter drygt två timmars flygning landar vi på Färöarnas flygplats Vágar,  och därifrån tar vår reseledare och vår buss oss till ”världens minsta huvudstad” Tórshavn, belägen på huvudön Streymoy.
När vi kommer till Torshavn checkar vi in på vårt centrala hotell, 4-stjärniga hotell Hafnia, och gör därefter en stadsvandring tillsammans med vår lokalguide där vi, liksom under kommande utfärder, får information om Färingarnas historia, sägner, konst och litteratur med mera.
Middag på hotellet.

Dag 2:

Vestmannabjörgini – Fågelfjällen – Nordens Hus 9.00-ca 15.00
På förmiddagen kör vi till Vestmanna och bordar en av den legendariske Palli Lamhauges bekväma båtar (toalett finns ombord). Med den tar vi oss till de mäktiga fågelfjällen och kryssar mellan de höga fristående klipporna. Båtturen tar ca två timmar och efter lunch i Vestmanna kör vi till Nordens Hus i Tórshavn där vi guidas runt. Resten av dagen är fri.
Middag på hotellet.

Dag 3:

Saksun – Duvugardur – Tjörnuvik 9.00-ca 17.00
Vi åker längs fjordarna Kollafjördur och Sundini, viker av mot nordväst och kör genom Saksunadalur till den lilla bygden Saksun med vackra vyer längs hela färdvägen. I Saksun ligger den lilla kyrkan (1858) och den gamla kungsbondgården Duvugardur, högt placerade över en klyfta. Gården från 1600-talet är nu museum. Här inne kan man studera hur människorna levde i en avsides by för 100 år sedan. I storstugan ”kurade man skymning” (kvöldseta), handarbetade, kvad och berättade de gamla sagorna och sägnerna.
Tjörnuvik, den nordligaste bygden på Stremoy, ligger vackert belägen i slutet av en vik. Höga fjäll omger bygden och håller solen borta 2/3 av året. Härifrån har man fin utsikt över de förstenade jättarna Risin och Kellingin, och här finns också ett av de få fynden från vikingatiden – resterna av tolv vikingagravar.
Åtta kilometer sydväst om Tórshavn vid Velbastadur och Sydradalur är utsikten mot öarna Hestur och Koltur betagande vacker. Vi stannar en stund och beundrar denna innan vi fortsätter fyra kilometer fram till Kirkjuböur, Färöarnas mäktigaste historiska plats. Under medeltiden fanns här ett religiöst och kulturellt centrum. År 1120 upprättades biskopssätet här och tre kyrkor finns/har funnits på platsen:
• Av den äldsta, Mariakyrkan från år 1060, återstår endast grundmuren.
• ”Sockenkyrkan”, Sankt Olavs kyrka, med sin säregna historia används än idag.
• Den ofullbordade 26 meter långa och 10 meter breda Magnuskatedralen började byggas på 1200-talet. Stenskelettet visar att det här en gång fanns rikedomar stora nog att förverkliga nästan en hel katedral-ö.
Kungsgården står alldeles intill kyrkorna och är landets äldsta. Rökstugan, gårdens mittparti, är över 800 år gammal och är idag museum. Gården bebos av familjen Patursson, som varit Kirkjuböbor i sexton generationer, alltsedan reformationen.
Lunch i form av matpaket från hotellet. Middag på hotellet.
Dag 4:

Eysturoy 9.00-ca 17.00
Från hotellet går färden via bron över Sundini till Eysteroy och vidare till Sydrugöta.
Under dagen besöker vi stickbutiken Navia på Toftir som bland annat gör de vackra färötröjorna. I Götugjógv besöker vi den nya kyrkan med glasutsmyckningar gjorda av Färöarnas internationellt mest kände konstnär, Trondur Patursson. Vi besöker även Nordragöta, där en av färingarnas huvudpersoner, Trondur, lär ha haft en gård på 1000-talet och ser ett par av det vackra gamla husen.
Därefter fortsätter vi mot det vykortsvackra Funningur (som vi ser ”från ovan”), där Grimor Kamban, landets första nybyggare, varit bosatt. Vi besöker också den härliga lilla bygden Gjógv alldeles ute vid havet. Utsikten mot Kalsoy är storslagen och i naturhamnen i den dramatiskt djupa klyftan pågår ständigt aktiviteter.
Från Gjógv är det bara halvannan mil till Eidi som ligger intill ett näs på en södersluttning, skyddat mot nordanvinden av berget och från en utsiktspunkt ovanför ser vi de bägge förstenade jättarna Risin och Kellingin.
Utfärden inkluderar lunch som vi äter i Elduvik eller Gjógv (utfärden kan eventuellt göras i omvänd riktning).
Middag på hotellet.
Dag 5

Flyget avgår kl. 08.30 från Vagar till Kastrup där vi landar kl. 11.35 och för de som ska vidare till Arlanda avgår det planet från Kastrup kl. 13.10 med ankomsttid 14.20. Även på hemresan från Färöarna till Kastrup serveras en enkel kall måltid.

Bokning slutsåld

Boka din resa på www.cksresor.se eller ring 044-209 090.

CK-logga

Tidningen Senioren
Publicerad 2017-03-01
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom familjerätt, pensioner & skatter, medicin samt sex & relationer.
experten@senioren.se
#4
senioren-nr-4
Ur senaste Senioren
  • Majgull Axelsson
  • Fick kämpa för boende
  • Kär igen som senior
  • Kongress 2017