Tågluffa i Frankrike och Spanien
Leva & uppleva | RESA

Tågluffa i Frankrike och Spanien

Åka tåg är både miljövänligt och avkopplande. Man får tid att titta ut över landskapet, läsa en bok, slumra en stund eller prata med andra. Och man hinner känna att man reser.

Tidningen Senioren
Publicerad 2016-11-10

Jag började och avslutade min resa i Frankrike, åkte sedan till Madrid, vidare till Bilbao och tillbaka via Barcelona. Tre nätter i varje stad, med siktet inställt på konstmuseer, god mat och allmänt strosande med lite shopping, marknader och en och annan grön park.

Madrid

Spaniens huvudstad Madrid är med sina 3,2 miljoner invånare i staden och 6 miljoner i storstadsområdet, en av de folkrikaste städerna inom EU.
Det är en storstad med många pampiga byggnader, som Palacio Real som byggdes för att överglänsa alla andra palats i Europa. Här finns marmor, guld och sammet i överflöd.
Kanderade violer har blivit en symbolisk gåva från just Madrid. Blommorna odlas och kanderas av munkar i trakten. Ett kilo kostar 120 euro. Men det finns billigare godis i form av karameller i violform, med violsmak. På Plaza Canalejas 6 finns butiken La Violeta som sålt violer sedan 1915.
Konstsamlingen Thyssen-Bornemisza drivs numera i spanska statens regi. Den tyske baronens privatsamling fördes hit från Schweiz av hans sista och femte fru, en före detta Miss Spanien. Konst från 1300-talet och framåt. Hinner du bara se ett konstmuseum i Madrid ska du absolut gå hit.
Palacio de Villahermosa, Paseo del Prado 8. Stängt måndagar, inträde för pensionärer är 8 euro. Förboka på www.museothyssen.org
Med 7 500 målningar, otaliga skulpturer, grafiska blad och teckningar räknas Pradomuseets konstsamling, från 1200-talet fram till slutet av 1800-talet, till en av de främsta i Europa.
www.museodelprado.es. Inträdet är 7 euro. Långa köer, boka biljett i förväg.

Prados samlingar slutar runt 1881 och där tar Centro de Arte Reina Sofia vid. Museet är nationalmuseum för 1900-talskonst. Mest betittad blir Picassos Guernica, en jättelik målning som skildrar det spanska inbördeskriget. Svindelvarning för hissar i glas och gångbroar.
Centro de Arte Reina Sofia: Stängt tisdagar, inträde för pensionärer 6 euro. Calle de Santa Isabel 52. www.museoreinasofia.es

El Rastro är en enorm marknad med 500-årig historia. Här får det mesta plats, från antikviteter till t-shirts. Huvudgatorna är Calle Ribera de Curtidores och Calle de los Embajadores.
El Rastro: Öppet varje söndag mellan kl 7-14.30. Trångt!

Fotbollslaget Real Madrids hemmaarena rymmer 81 044 åskådare. Man kan ta en rundtur och besöka souvenirbutiken, men vill man se en match gäller det att köpa biljetter i förväg. Hoppa-av-och-på-bussen har en hållplats här.

Botaniska trädgården ligger inte långt från Prado och grundades på sin nuvarande plats 1781. Parken är 8 hektar stor med 5 000 olika växter från hela världen. Presentbutik med levande växter, som lockande kaffeplantor, fröpåsar och diverse prylar med växtdekor. Inträde för pensionärer 0,50 euro.
Sobrino de Botín öppnade 1725 och serverar fortfarande traditionell spansk husmanskost. Specialiteter är spädgris och kastiliansk lammstek. Hit gick Hemingway som skriver om restaurangen i debutromanen Och solen har sin gång.
Sobrino de Botín: Calle de Cucherillos 17. Boka bord på www.casabotin.com.

Bilbao

Bilbao är en av Spaniens viktigaste industristäder med järn- och stålindustri. Hamnen är Spaniens näst största. Staden har drygt 350 000 invånare, med förstäder cirka en miljon.
Här ligger Guggenheim-museet, uppfört på ett gammalt varvsområde. Museet öppnade 1997 och det talas om Guggenheimeffekten – tack vare museet kommer varje år över en miljon turister till staden som tidigare hade stor arbetslöshet.

Guggenheimmuseet är ritat av Frank Gehry och klätt med titanplåtar. Utanför står Jeff Koons jättelika hundvalp, täckt med levande blommor. I maj och oktober byts växterna ut. Då är valpen skymd av byggnadsställningar, vilket den var dagen då jag kom på besök. På en terrass ligger Koons stora tulpanbukett i färgat kromstål som kostade fyra miljoner euro i inköp.
Guggenheim: Stängt måndagar. Inträde för pensionärer 9 euro. www.guggenheimbilbao.es

Ett stenkast från Guggenheim ligger Museo de Bellas Artes. Personalen strejkade mot dåliga anställningsvillkor dagen jag dök upp.

Plaza Nueva är ett vackert och arkadkantat torg i Casco Vielo med loppmarknad varje söndag förmiddag. Här säljs mest böcker, men också levande fåglar. Restaurangerna ligger vägg i vägg. I närheten ligger Spaniens största saluhall
Mercado de la Ribera. Stängt söndagar, öppet måndag och lördag kl 8-14, övriga dagar 8-14, 17-20.

Barcelona

Staden är Spaniens näst största med sina 1,6 miljoner invånare. Barcelona är en otroligt populär stad, hit kommer turister från alla håll och kanter för att shoppa, äta, uppleva kultur och nattliv. Stranden La Barceloneta är en av Europas mest kända citystränder. Gaudi är arkitekten som gäller och världsarven många.
Författaren Carlos Ruiz Zafóns bok Vindens skugga är den mest sålda spanska romanen efter Don Quijote. Zafón är bosatt i Barcelona och hans böcker utspelar sig ofta i de gotiska kvarteren. En av platserna som verkligen existerar är Els Quatre Gats där romanfigurerna Daniel och Fermin ofta äter middag. Restaurangen öppnade första gången1897 och var Picassos favoritställe.
Els Quatre Gats Lunch med tre rätter och ett glas vin för ca 200 SEK. Carrer de Montsio, 3.

Att promenera på La Rambla känns som ett måste. Men var beredd att trängas på spikrakt gångstråk med souvenirer och gatuunderhållning av varierande klass.
På torget Plaza de la Boqueria finns en trottoarmosaik av Juan Miró.
Matmarknaden La Boqueria ligger nära La Ramblas. Matmarknaden startade för 800 år sedan och anses vara den bästa i världen. Här finns allt som går att äta.
La Boqueria: Carrer del Comte d’Urgell 1. Öppet: måndag till lördag kl 8-20.30.

FC Barcelonas slogan lyder »més que un club« – »mer än en klubb«. Barca är en av Europas främsta fotbollsklubbar med en stor hemmaarena, Camp Nou och eget museum (ett av Barcelonas mest besökta). Du kan besöka omklädningsrum, spelargången, pressrummet, spelarbåsen bredvid planen och museet.
Camp Nou: Öppet 10-18.30. Söndagar och helgdagar 10-14.

Det finns två kända katedraler i Barcelona. Den ena går knappt att undvika; det är den ofullbordade La Sagrada Familia som Gaudi började bygga 1883. Köp biljett i förväg på nätet.
Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia påbörjades 1298 och slutfördes 1459.
Katedralen ligger i hjärtat av Barri Gótic. I kryptan förvaras relikerna efter martyren Sankta Eulàlia, Barcelonas skyddshelgon. I anslutning ligger ett kloster med tretton kacklande vita gäss som symboliserar Sankta Eulàlias 13 år i livet.
Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia: Gratis inträde mellan 8.45–12.45 och 17.00– 19.30. För 3 euro kan du ta hissen upp till katedralens tak.

Picasso bodde i Barcelona 1895-1904. Köerna till museet brukar vara långa och även med biljett måste du vara beredd på trängsel framför målningarna.
Picasso-museet är öppet tisdagar-söndagar 10-20. Carres Montrada 15-23.

Joan Miró-museet. Den katalanska målaren levde mellan 1893-1983. Den originella, kritvita byggnaden är en upplevelse i sig med fin utsikt över Barcelona. Trevligt utomhuskafé.
Joan Miró: Parc de Montjuïc. Tis, ons, fred 10-20, tors 10-21. www.fundaciomiro-bcn.org

La Fondation Antoni Tàpies. Tàpies föddes i Barcelona 1929 och är en av de mest välkända konstnärerna i Katalonien. Muséet ligger ett stenkast från Gaudis La Pedrera. Tápies konstverk Núvol i cadira klär taket på byggnaden.
La Fondation Antoni Tàpies: Stängt måndagar, öppet övriga dagar 10-19. Inträde pensionärer 5,60 euro. Aragó, 255. www.fundaciotapies.org

2012 införde Katalonien förbud mot tjurfäktning. Nu har Barcelonas största tjurfäktningsarena förvandlats till shoppingcentrum med butiker, biografer, restauranger och ett rockmuseum, Museu del Rock. Högst upp har man 360-graders utsikt över Barcelona.

Gran Via de les Corts Catalanes, 373-385.

Tramvia Blau är Barcelonas veteranspårvagn. Den byggdes 1901 av aktiebolaget Tibidabo som bildades av apotekaren Salvador Andreu. Numera drivs spårvagnslinjen i stadens regi. Spårvagnen till Tibidabo, går genom skogen upp till den högsta kullen med utsikt över hela staden. 5,50 euro för enkel resa.

Text och foto Ingrid Wikholm

 

SENIORGUIDE

INTERRAILKORT
Det finns kort från fem resdagar under tio dagar, upp till en månad med obegränsat antal resor. April 2016 kostade fem resdagar i andra klass för seniorer 2120 kr. Sedan tillkommer platsbiljetter.
Kortet gäller numera också inom Sverige. SJ säljer inte kortet och bokar heller inga utlandsresor, men jag fick hjälp per telefon av Centralens Resebutik i Kalmar. (info@sjbutik.se)
Tänk på att det ofta krävs sittplatsbiljetter som måste bokas i förväg.

PACKNING
Tågluffning är förknippat med jättelika, otympliga ryggsäckar. Med åren lär man sig att en rullväska är lätt att dra och dessutom ryms den på bagagehyllan.
Bra att packa ner förutom biljetter, pass, europeiskt sjukförsäkringskort, kontokort, kontanter, kläder, skor och hygienartiklar är en tygkasse för dagsutflykter, bra karta, några pocketböcker, våtservetter, penna och papper. Plus telefon, kamera och laddare. Ta kopia på ditt pass och håll koll på plånboken.

TA SIG FRAM
Taxi är betydligt billigare än i Sverige.
Hoppa på och av-bussarna låter bra i teorin, men kan ha långa köer. De är trots allt ett bra sätt att få överblick över staden.
Tillgängligheten i städerna är oftast god. I Barcelona kan man åka bergbana och buss med rullstol och det finns hissar, på alla museer. Tunnelbana kan vara svårt då det sällan finns hissar.

Dölj faktaruta
Tidningen Senioren
Publicerad 2016-11-10

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas