Nyheter | Våga fråga

”Äldre kvinnor vågar mer idag”

Veteranen har som enda tidning en sex- och samlevnadsspalt för seniorer. Christina Rogala och Marianne Göthblad svarar på läsarnas frågor.

Publicerad 2012-08-16

Äldre kvinnor har en större säkerhet idag. De förlitar sig inte på att männen ska ta initiativ utan tar för sig själva. Och vågar man inte försöka, så kan det aldrig hända något. Det säger Christina Rogala i Svenska Dagbladet, som har en serie om seniorers kärleksliv och sexualitet.

Tillsammans med Marianne Göthberg svarar hon på frågor om sex och samlevnad i Veteranen.

– De som blir pensionärer nu tillhör den första generationen som fick sexualundervisning i skolan och som har haft tillgång till preventivmedel sedan de var unga. De ser sexualitetens egenvärde, frikopplat från barnalstringen. Och de kommer att ställa krav på att sexualiteten ska fungera. De vill ha lust hela livet, säger Christina Rogala till SvD.

– 1970 var det en stor andel av kvinnorna som aldrig hade haft en orgasm. I senaste undersökningen var det ingen av de undersökta 70-åringarna som aldrig haft en orgasm, säger professor Ingmar Skoog i en tidigare artikel i SvD:s serie.

Våga fråga!
mejla till Christina och Marianne
fragaexperten@veteranen.se

 

Här hittar du tidigare frågor till Christina och Marianne

 

På Seniormässan

Veteranens sex- och samlevnadsexperter kommer till Seniormässan 31 oktober – 2 november på Älvsjömässan i Stockholm. Välkommen dit!

Christina Rogala har ett förflutet som barnmorska och klinikchef på RFSU-kliniken, och Marianne Göthberg är terapeut som arbetat med problem kring sexualitet på samma klinik. Båda har varit ledande i pionjärinsatser kring äldre och sexualitet, funktionshinder, bemötande av våldtagna och deras anhöriga. Nu brinner de för att upplysa mer om sex hela livet.

Läs Svenska Dagbladets artiklar:

Kärleken blomstrar efter 60

Bäddat för sex långt upp i åren

Gott om tid att njuta när man blir gammal

”De vill ha lust hela livet”

Jag har fått så mycket

”Sexlusten är starkare än någonsin”

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas