Nyheter

Äldre på särskilt boende får inte surfa

Om du skulle hamna på särskilt boende kan du inte räkna med att fortsätta använda internet.

Jan Arleij
Publicerad 2016-12-16

Enligt en undersökning som Socialstyrelsen gjorde i vintras, ”E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna” svarade 236 av landets 290 kommuner på frågan om det finns möjlighet för den enskilde att koppla upp sig på internet via Wi-fi eller kabel.

100 av de 236 kommunerna svarade ja på frågan, alltså 42 procent.
Men undersökningen gjordes inte på äldreboendenivå, vilket kan betyda att om så bara ett enda äldreboende erbjuder sina hyresgäster uppkoppling kan kommunen ha svarat ja i enkäten.
En annan undersökning som ger en fingervisning om läget är ”Kommunens kvalitet i korthet” som görs av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.
Under 2015 har 240 kommuner deltagit. Bland annat har kommunerna då fått ange andel av boendeplatserna i särskilt boende där den äldre har möjlighet till internetuppkoppling i det egna rummet/lägenheten.
Medelvärdet blev 36 procent.
Seniorens granskning av SKL-undersökningen visar att bara 30 kommuner uppger att möjligheten till Internet finns för alla kommunens bostäder i särskilt boende.
Det tyder på att knappt tio procent av landets äldreboenden har fullt utbyggt internet till alla lägenheter i särskilt boende.

Jan Arleij
Publicerad 2016-12-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas