Eva Eriksson: Pensionsåldern måste upp – i riksdagen
Eva Eriksson.
Nyheter | Valet 2018 | Valet 2018

Eva Eriksson: Pensionsåldern måste upp – i riksdagen

Riksdagen sänder en signal om att äldre inte är räkna med. Mycket anmärkningsvärt och djupt olyckligt, skriver SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson.

Jan Arleij
Publicerad 2017-11-07

Ofta diskuteras den demografiska utmaningen, men sällan den stora potential som fler seniorer med god hälsa långt upp i åren innebär.

En olycklig signal att äldre inte skulle vara att räkna med skickas ut från Sveriges riksdag genom att så få 65-plussare ges plats bland ledamöterna.

2,6 procent av de riksdagsledamöter som valdes in i riksdagen 2014 var seniorer – medan andelen 65-plussare i väljarkåren var cirka  25 procent.

Ensidigt

– Genom den här låga representativiteten i riksdagen skickas en signal till det omgivande samhället att den som fyllt 65 inte är efterfrågad, skriver Eva Eriksson på Aftonbladets debattsida.

– När seniorers erfarenheter inte värdesätts fullt ut och inte tas tillvara riskerar vi att få ett ensidigt samhälle, i stället för ett mångsidigt. Genom att inte nyttja en stor del av befolkningen förlorar vi inte bara kompetens utan många av de som utgör vårt kollektiva minne. Det senare är inte minst viktigt i en tid när historielöshet breder ut sig.

Kampanj

SPF Seniorerna bedriver just nu en kampanj för att få de politiska partierna att sätta fler 65-plussare högt upp på riksdagslistorna med en realistisk chans att verkligen bli valda i höstens riksdagsval.

– Vi kommer under tiden fram till att listorna sätts, granska och uppmärksamma hur partierna jobbar för att få in fler seniorer på valbar plats i riksdag, kommun och landsting, skriver Eva Eriksson.

Kryssa in

Förbundet kommer sedan att uppmana alla medlemmar att kryssa seniora kandidater på valdagen.

– Det är dags att höja pensionsåldern i riksdagen!

Mänskligt

Det finns också en mänsklig aspekt på att värdera äldre arbetskraft i arbetslivet i stort, menar Eva Eriksson.

– För den enskilde är behovet av att vara efterfrågad och synliggjord avgörande för ett bra liv.

Jan Arleij
Publicerad 2017-11-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas