Nyheter

Har du råd med trygghetsboende?

18 000 kronor. Det är vad du måste få ut i pension, för att har råd med en tvåa i Stockholms nya, centralt belägna trygghetsboende Väduren.

Publicerad 2011-09-01

Väduren var ett servicehus. Men kommunfullmäktige har klubbat igenom att alla stadens servicehus ska bli trygghetsboenden. Nu har Väduren byggts om. Och hyran för en tvåa höjts från 5736 till 9053 kronor i månaden, skriver DN.

Micasa, som äger huset, kräver dessutom att de som flyttar in där har en inkomst som är minst två gånger så hög som hyran. Det betyder att du måste få 18106 kronor i månaden i pension.

Nu har politikerna insett att trygghetsboende kanske ändå inte är exakt vad alla vill ha. Hässelby är ett ställe där pensionärer har stoppat omvandlingen av ett servicehus.

– Vi har sett att det finns önskemål om att behålla servicehus och i Hässelby var önskemålen särskilt starka, säger Stockholms äldreborgarråd Joakim Larsson(M) till DN.

–Servicehus har personal och trygghet dygnet runt, på trygghetsboende kommer en kille eller tjej några timmar och hjälper till att plocka fram kortleken, säger Sigvard Ländin, pensionär i Hässelby, till tidningen.

Hans kamrat Domald Monvall är inne på samma spår. Han anser att problemet med trygghetsboende, förutom hyran, är att det inte finns någon trygghet där.

Varför har då politikerna varit så övertygade om att trygghetsboende är vägen att gå? En anledning kan vara att de kostar mindre för kommunen än vad servicehus gör.

– Rent ekonomiskt blir det en mindre kostnad för många stadsdelsförvaltningar ohc opensionärer flyttar in i trygghetsboende, persnoalstyrkan är betydligt mindre, säger Joakim Larsson till DN.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas