Hopplöshet och stress kan göra dig demenssjuk
Stress och depression ökar risken för demens Foto Colourbox
Nyheter | Forskning

Hopplöshet och stress kan göra dig demenssjuk

Risken för demens ökar kraftigt av stress och hopplöshet i medelåldern

Publicerad 2013-09-19

Genom att först undersöka stress och hopplöshetskänslor hos deltagarna, och sedan tjugo år senare undersöka om och hur mycket den kognitiva förmågan försämrats kunde man se att de som var mycket stressade eller hade starka känslor av hopplöshet i medelåldern löpte två till tre gånger större risk att drabbas av demens senare i livet. Hopplöshet anses vara en av de mest centrala delarna av depression, och fokuserar på pessimistiska och negativa förväntningar på framtiden.

– Att leva med en känsla av hopplöshet, depression eller att stressa mycket är inte samma sak som en förkylning som går över efter några veckor på sin höjd, utan kan få mycket mer långtgående konsekvenser än vi tidigare kunnat se. Det är ett mycket intressant resultat, inte minst på grund av att vi idag stressar mer och mer, säger Miia Kivipelto, professor i geriatrik vid Karolinska Institutet.

Så många som var tredje person i Sverige känner sig ofta stressade, och bland medelålders ännu fler, enligt en enkät som Hjärnfonden har låtit United Minds göra. Och hälften av de tillfrågade säger att de stressar mer idag än vad de gjorde för fem år sedan.

Sedan tidigare finns det forskning som kopplat samman stress, depressioner och demens men den nya studien är enligt uppgift den första som kan visa tydliga, långtgående effekter.

Studien har letts av professor Miia Kivipelto vid Karolinska Institutet.

Missade du Veteranens serie om hjärnan förra hösten? Där kan du bland annat läsa om hur man kan träna sig själv och sin hjärna att komma ur tankarna av hopplöshet och i stället börja tänka mer positivt. Där står också om hur du kan hjälpa kroppen att stressa av, för att få hjärnan att må bättre.

Här nedan hittar du hela serien.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas