Landets pensionärer om nya bromsen: Gör om!
Foto: Colourbox
Nyheter | Bristerna kvarstår

Landets pensionärer om nya bromsen: Gör om!

SPF Seniorerna och landets övriga rikstäckande pensionärsorganisationer gör gemensam sak mot Pensionsgruppens nya bromsförslag: Det blir bakläxa på hela förslaget som helt bör göras om.

Publicerad 2015-02-04

Pensionsgruppens förslag att dämpa eventuella pensionshöjningar för att använda dem till att göra bromsens sänkningar något mindre kännbara åtgärdar inte bristerna i pensionssystemet, hävdar de fem pensionärsorganisationerna.

I ett gemensamt utspel på onsdagen – då förslaget blev känt i sin helhet – säger man att inga pensioner förbättras av att man ”smetar ut bromsen”.

– Det här löser inte pensionssystemets huvudproblem, att det är underfinansierat och inte levererar som tänkt. Förslaget åtgärdar inte dessa brister och är ingen garanti för att bromsen inte slår till igen och sänker pensionerna.

Bromsens negativa effekter måste bort och ersättas av ett annat system för att bättre följa samhällsekonomins utveckling, argumenterar de fem.

– När det går bra för Sverige ska både löntagare och pensionärer dra nytta av detta och när ekonomin försämras ska vi dela på bördorna.

Det var i förra veckan som det blev känt att Pensionsgruppen kommit överens om att skicka ut ett förslag till utjämnad broms.

Som veteranen.se då kunde rapportera innebär förslaget inga nya resurser till pensionssystemet.

Landets 900 000 organiserade pensionärer kräver i dagens utspel att Pensionsgruppen ska ta tillbaka nuvarande förslag och återkomma med ett något som ”tar hänsyn till pensionärernas behov av ekonomisk trygghet på både kort och lång sikt”.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Här är förslaget

Pensionsgruppen består av regeringspartierna och de fyra allianspartierna.

Det nya förslaget om utjämnad broms finns att läsa på socialdepartementets hemsida.

Förslaget heter ”En jämnare och mer aktuell utveckling av inkomstpensionerna”.

Två huvudspår gäller: ett dämpat balanstal och ett aktuellare inkomstindex.

Så här beskriver Pensionsgruppen förändringens syfte:
”Förslagen ger en jämnare och mer aktuell utveckling för utbetalade inkomstpensioner utan att öka risken för finansiell instabilitet.”

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas