Nyheter | Vård

Minskad hemtjänst pressar anhöriga

Det är inte bara platserna i vård- och omsorgsboenden som minskar kraftigt. Även hemtjänsten minskar. Det visar siffror från Socialstyrelsen.

Publicerad 2011-12-05

Nedrustningen av den offentligt finansierade vården och omsorgen om äldre fortgår.

I förra veckan framkom att platserna i vård- och omsorgsboendena för äldre har rasat ner till 90 900 platser jämfört med 94 000 under 2010.

Under det senaste decenniet har en fjärdedel av vårdplatserna på landets äldreboenden försvunnit.

Också hemtjänst minskar

Nu visar siffror från Socialstyrelsen att äldre som får hemtjänst i genomsnitt beviljas mindre hemtjänsttid per person nu än för nio år sen.

– Det finns anledning att vara orolig, och det har vi uttryckt under flera år tillbaka till regeringen. Man har dragit ned för mycket, i hemtjänsten och i det särskilda boendet i synnerhet. Risken är ju då att man inte får den hjälp som man behöver. Det gör att anhöriga får ta ett större ansvar, säger Gert Alaby, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen till Ekot.

En äldre person med hemtjänst fick 2010 1,5 timme mindre hemtjänst per vecka jämfört med 2001 – en minskning med 18 procent.

Måste agera

Det är nödvändigt att kommunerna nu gör något nåt åt saken, anser Socialstyrelsen.

– Kommunerna behöver analysera sin verksamhet och se om man lever upp till lagens intentioner och man måste framförallt planera sin äldreomsorg så man kan tillgodose alla de hjälpbehov som man har i kommunen, säger Gert Alaby.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas