Nyheter | Skifte

”Nu vänder attityderna till äldre arbetskraft”

Det svenska samhället står mitt i en radikal omvärdering av äldre arbetskraft. Det menar SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam.

Jan Arleij
Publicerad 2016-03-02
C-Rogestam_rod
Christina Rogestam. Foto: Louise Billgert

Som senioren.se har rapporterat visar SPF Seniorerna i en rapport som släpptes tidigare under onsdagen att ingen annan åldersgrupp ökar sitt arbetskraftsdeltagande mer än 65-74-åringarna.

– Vi vet sedan tidigare att många fler seniorer vill fortsätta att jobba, både av intresse och av nödvändighet. Med dagens undersökning får vi svart på vitt att det också sker, säger Christina Rogestam till senioren.se.

Viktigt ta fram fakta

Att seniorernas bidrag till Sveriges bruttonationalprodukt nu är större än bilindustrins är direkt anmärkningsvärt, enligt Christina Rogestam:

– Våra siffror är viktiga för att möta negativa attityder till äldre på arbetsmarknaden. Att ta fram fakta hur det ser ut i verkligheten är också ett skäl till att vi har gjort undersökningen.

Alltmer eftertraktade

Den stora tillströmningen av flyktingar kommer också att bidra till att ändra attityder till samhällets behov av äldre arbetskraft, tror Christina Rogestam.

– Jag kan konstatera att både kommuner och myndigheter nu söker med ljus och lykta efter seniorer för att fylla behovet av medarbetare i spåren av det stora antalet asylsökande som kom under fjolåret.

Politiska åtgärder

Men för att få ett ännu bredare genombrott både vad gäller attityder och faktiska möjligheter för äldre att jobba mer och längre krävs politiska åtgärder, säger SPF Seniorernas ordförande.

Förutom att förbundet vill se en borttagen eller åtminstone höjd åldersgräns (från 67 till 69 år) i LAS och ett borttagande av höjningen av den särskilda löneskatten pekar Christina Rogestam på två områden:

– Förenkla avtal och regler så att man kan få större flexibilitet när det gäller arbetstider och arbetsuppgifter. Det är det ena. Det andra är att man bör återställa subventionsgraden för RUT- och ROT-avdragen.

– Många seniorer jobbar ofta inom de sektorerna via pensionärspooler av olika slag.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Jan Arleij
Publicerad 2016-03-02

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas