Nyheter

Oacceptabelt med vanvård och skatteflykt

Misskötsel av äldreboenden är oacceptabelt vare sig de drivs i privat eller kommunal regi, säger äldreminister Maria Larsson (KD) i ett uttalande.

Publicerad 2011-11-11

Det är den senaste tidens avslöjanden inom äldrevården som gör att Maria Larsson känner behov att uttala sig. Det är inte bara de privata boendena som ska pekas ut. Kommunerna har också ett stort ansvar. Äldre och deras anhöriga måste kunna lita på att vården och omsorgen är trygg och värdig, menar hon.

– Det finns även all anledning att påpeka att kommunen har det yttersta ansvaret för verksamheten. I deras lagstadgade uppdrag ligger att följa upp och säkerställa insyn i verksamheter som läggs ut för att drivas i privat eller enskild regi, säger Maria Larsson.

Hon påpekar att ”det nu aktuella företaget” måste förklara sig och se till att ”detta” inte upprepas.
– Denna typ av misslyckanden riskerar att kasta en skugga över all den enskilt och privat bedriven verksamhet som håller en god kvalitet, säger hon.

Privata aktörer måste följa lagstadgade kvalitetskrav. Verksamheter som missköts kan tvingas att lägga ner. I det fria valet ingår även rätten att välja bort, och det uppskattas av medborgarna, enligt Maria Larsson.

Hon vänder sig mot riskkapitalbolagens uppläg som gör att vinsterna från omsorgen går till skatteparadis utomlands där företagen slipper svensk beskattning.

– Det är helt enkelt oacceptabelt. Det måste vi få ett stopp på, säger Maria Larsson.

 

Tidigare har även finansminister Anders Borg kallat vårdbolagens flytt av pengar till skatteparadis för oacceptabel.

 

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas