Önskvärt med positiv bostadskarriär
Foto: Colourbos
Nyheter | Seniorvärldskonferens

Önskvärt med positiv bostadskarriär

En anledning till att seniorer bor kvar i opraktiska bostäder är att det inte finns någonting att flytta till. Det sade Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken på Seniorvärldskonferensen i Göteborg 20 april och hänvisade till rapporten Svenska luftslott.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-05-03

Schemat för konferensens andra år var späckat. Drygt 20 talare deltog, däribland politiker, arkitekter, geriatriker och representanter för bostadsbolag, Boverket och SBAB. Flera påtalade vikten av att kunna göra en positiv bostadskarriär, där du flyttar för att du vill, inte för att du måste.

Från SPF Seniorerna medverkade Fredrik Von Platen, arkitekt och sakkunnig i bostadsfrågor, som menade att kommuner kan spara stora belopp om vi skjuter upp behovet av omsorg genom att flytta i tid. Ett problem är att tillgängligheten i äldre hus är dålig samtidigt som nybyggnadspriserna skjuter i  höjden.

– Kanske måste vi seniorer själva ta initiativ när samhället abdikerar i bostadsfrågan.

Under dagen stod det klart att förvirring råder kring begrepp som ”trygghetsboende” men även synen på ”seniorer”. Nio av tio över 75 är friska, ändå återkom samtalet ständigt till omsorg och vård. Konferensens initiativtagare Petter Ahlström lovade jobba för tydligare begrepp.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-05-03

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas