Nyheter | Bedrägeri

Polisen varnar för falska supportsamtal

Om någon ringer från "Microsoft" och erbjuder sig att hjälpa dig med datorn ska du lägga på, råder polisen.

Publicerad 2012-03-22

På senare tid har flera datoranvändare utsatts för dataintrång och bedrägerier efter att de tagit emot telefonsamtal om att lösa datorproblem.

Den som ringer påstår sig komma från dataföretaget Microsofts support och erbjuder sig att hjälpa till med att till exempel att rensa datorn från virus.
I själva verket vill de lura sina offer att ta bort allt skydd från sina datorer, så att bedragarna sedan kan komma åt bankinloggningar och andra känsliga uppgifter.

Men Microsoft ringer inte upp personer som inte själva ringt och bett om hjälp. Och företaget ber heller inte om uppgifter som lösenord.

– Den som får ett samtal av den här typen uppmanas att avsluta samtalet snarast och att inte följa några instruktioner som ges, säger Anders Ahlqvist, It-brottsspecialist på Rikspolisstyrelsen på Polisens hemsida.

Har du blivit uppringd och följt instruktionerna från den som ringt så måste du låta någon säkerhetskontrollera din dator innan du använder den för att gå ut på internet. Dataintrång eller bedrägerier bör alltid polisanmälas.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas