De är nominerade till Årets Senior
Foto Erik Abel/Scanpix, Masood Khatibi, Håkan E Bengtsson, Tommy Westberg, André de Loisted, privat, Louise Billgert, Joakim Roos
Nyheter | Rösta!

De är nominerade till Årets Senior

Publicerad 2011-11-14

I år har vi valt att nominera seniorer utanför SPF-sfären och utanför de politiska partierna. Nästa år hoppas vi att ni, kära läsare, själva nominerar personer till tävlingen.

Vi har valt ut åtta seniorer som vi tycker skapar en positiv bild av äldre i samhället och som bidrar till att förändra synen på äldre.

Vem som blir Årets senior avslöjas på Café Opera i Stockholm den 24 januari. Samtidigt presenteras Årets seniorvänliga kommun.

 

Foto André de Loisted

Patricia Tudor- Sandahl, 70 år

Psykologen som blev författare och vars böcker och föreläsningar berör många människor. Med sina böcker om den tredje och fjärde åldern, i radioprogram som Vinter och Sommar, och på föreläsningar runt om i Sverige har hon skapat ett intresse för den åldrande människans dilemman och möjligheter.
Hon säger att barndomen har präglat henne djupt – men att hon blir mer levande med åren. Hon väjer inte för det svåra men det är en positiv och utvecklande bild av en åldrande människa som är hennes starka bidrag till vår tid.

 

Rolf Ekman, 73 år

Professor emeritus i neurokemi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, som fängslar publiken med sina föredrag; Välkommen till din fantastiska hjärna!
Han vill nå utanför de akademiska kretsarna med sitt budskap om att hjärnan kan bli bättre med åren. Med sin forskning inom neurokemi visar han att miljö och livsstil påverkar vår hälsa och hjärna, vilket i sin tur påverkar vårt immunsystem  positivt eller negativt och bryter myter om att äldre hjärnor är passé.
Rolf Ekman önskar sig ett annat samhälle, med delaktiga äldre och ett meningsfullt äldreliv.

 

Foto Louise Billgert

Elsie Johansson, 80 år

Författare som debuterade sent och har fått många hängivna läsare. Med sina böcker trotsar hon vad en äldre kvinna får tänka och känna. Hon skilde sig vid 72 års ålder och skildrar kärlek, ensamhet och sexualitet på ett sätt som både berör och provocerar omgivningen bland annat i boken Sin ensamma kropp (2008).
I samband med sin 80-årsdag i våras släpptes diktsamlingen Då nu är jag. En kvinna som inspirerar oss att stå upp för behovet av fysisk kärlek och närhet. Nu debuterar hon som dramatiker med pjäsen Hjärterhus.

 

Foto Joakim Roos

Sven Wollter, 77 år

Folkkär skådespelare som reser landet runt för Alzheimerförbundet. I filmen En sång för Martin gestaltade han en demenssjuk dirigent, men privat har han också sett sin egen mor bli demenssjuk. Nu gästar han föreningar och talar om åldrandet och stödjer förbundet för att göra livet lite mer drägligt för dem som drabbas av demens, både sjuka och anhöriga. Men också för alla som kämpar för att samhället ska ta sitt ansvar, att vården ska visa medkänsla.
Han tycker att vi åldras och bara blir vackrare med åren och propagerar för rätten att få vara gammal så länge man vill och kan. Har också ett program i radio P4: Wollter och Röör.

 

Foto Erik Abel/Scanpix

Carin Mannheimer, 77 år

Dramatikern från Göteborg som inte tvekar att stå på den svagares sida. Med sina pjäser sätter hon fördomar på skam och lockar till skratt och insikt, samtidigt som hon visar upp äldre som de människor de faktiskt är, med sina tillkortakommanden.
I tv-serien Solbacken Avd. E och pjäsen Sista dansen riktade Carin Mannheimer strålkastarljuset mot det många av oss skyggar inför, den sista förvaringen. I december aktuell med pjäsen I sista minuten, om tre bridgespelande 80-åringar.
Promoverad till hedersdoktor i medicin av Institutionen för vårdvetenskap vid Sahlgrenska akademin för skildringen av gamla.

 

Foto Masood Khatibi

 Lars Andersson, 64 år

Gerontolog och professor i Äldre och åldrande. Han har skrivit det banbrytande verket om ålderism. Han myntade begreppet på svenska 1997 och anser att ålderism kan jämföras med begrepp som rasism eller sexism.
I boken Ålderism analyserar han hur äldre diskrimineras i olika sammanhang; i vården, medierna, i arbetslivet och även juridiskt. Boken är ett viktigt verktyg i kampen mot ålderismen och fungerar som ett uppslagsverk där förutfattade meningar och regler kring äldre ifrågasätts. Den används av politiker, opinionsbildare och inte minst av pensionärsorganisationer som SPF.

 

Foto Håkan Bengtsson

Bodil Jönsson, 68 år

Med sina böcker är hon en inspiratör och debattör som vänder och vrider på våra uppfattningar om tid, åldrande och vad samhället kan ha för nytta av äldre. Med sin nya debattbok När horisonten flyttar sig – att bli gammal i en ny tid  har hon fått stor uppmärksamhet, och reser landet runt för att få oss att fundera över vilka nya utmaningar vi står inför.
Hon konstaterar med intelligens och humor att en 70-åring idag inte är samma sak som en 70-åring förr i världen. Hennes röst är stark och bär ändå in till makten och opinionsbildare, vilket gör att hon har en unik ställning som förändrare av förlegade attityder. Själv säger hon att ”hon aldrig kunnat så mycket som nu”.

 

Foto Tommy Westberg

Lars Tornstam, 68 år

Professor emeritus i sociologi som står bakom teorin om gerotranscendens. För drygt 20 år sedan upptäckte han att många äldre upplever en allt större livsglädje tack vare gränsöverskridande förändringar i synen på livet, sig själv och sina relationer.
Hans forskning gick emot den gängse bilden av åldrandet som ett ”elände” och har fått stort internationellt genomslag. Han menar bland annat att det inte handlar om att ”gå i barndom” utan om att släppa fram leken och skippa hämmande konventioner. Att många har chans att påverka sig själva till ett positivt åldrande, känna gemenskap med naturen och generationer på ett nytt sätt, som går emot tanken att ”man är som man är”.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas