Nyheter

S-ledaren angriper pensionssystemet

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven riktar öppen kritik mot pensionssystemet. – Pensionerna är för dåliga, säger han.

Publicerad 2013-01-04

I en intervju i Dagens Nyheter den 23 december säger S-ledaren att pensionsgruppen med Socialdemokraterna och de fyra borgerliga partierna nu måste diskutera om det är rimligt att man får ut ungefär hälften av sin slutlön i allmän pension.

– Nu har systemet varit i kraft en tid. Bara för att vi var med och gjorde det så kan det inte betyda att vi aldrig kan göra om det, säger Stefan Löfven.

Måste bli högre
Nyligen riktade Socialdemokraternas representant i pensionsgruppen Tomas Eneroth hård kritik mot PPM-systemet. Men det räcker inte att ändra PPM, tycker Löfven.

– Jag vill att vi funderar på hur vi faktiskt ska kunna åstadkomma högre pensioner.

Som Håkan Juholt
Stefan Löfvens markeringar är till intet förpliktigande, men har ändå stor symbolisk betydelse, enligt flera bedömare.

I en debattartikel i Östran skriver SPFaren KG Scherman – tidigare generaldirektör för riksförsäkringsverket och sedan länge aktiv debattör i pensionsfrågor – att Stefan Löfven slår in på samma spår som förre S-ledaren Håkan Juholt gjorde i sitt installationstal 2011.

Lång väg till förändring
Scherman betonar dock att motkrafterna även denna gång är ”starka, mycket starka”:

– Från näringslivet som inte vill bli tvingade att förbättra arbetsmiljön så att det går att jobba till 67 eller 69. Från fondindustrin som inte vill förlora sin guldkalv PPM. Och från politiska motståndare.

Även om Stefan Löfvens utspel öppnar för diskussioner om politikernas ansvar så är vägen lång till verklig förändring, menar Scherman:

– Det är en sak att förmå pensionsgruppen att göra en ärlig analys av problemen. En helt annan att äntligen få ordentliga förändringar till stånd.

Frågan på bordet
Hur frågan än löses har i alla fall Stefan Löfven ställt frågan rätt, skriver Svante Säwén på ledarplats i Dagbladet i Sundsvall.

– Dagens alltför låga pensioner är en fråga som måste lösas politiskt. Det är inte en fråga bara för individen. Löfven har tagit ett viktigt initiativ, som kan förbättra livet för många, samtidigt som det kan ge sossarna nya opinionsframgångar genom att man utgår från verkligheten.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

NYA SVAR PÅ VÄG

En rad utredningar granskar delar av pensionssystemet på den parlamentariska Pensionsgruppens uppdrag.

Här är frågorna som politikerna vill få svar på:

•    hur befolkningen ska förmås att arbeta längre
•    hur AP-fonderna ska fungera bättre
•    hur PPM-systemet bör förändras
•    hur beräkningsreglerna för den årliga förändringen av pensionerna kan ses över

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas