”Snart flyttar punkarna in på äldreboendet”
Professor Ingmar Skoog bjöd på fakta och underhållning. Foto Jan Arleij
Nyheter | Omsorg | Äldreomsorg

”Snart flyttar punkarna in på äldreboendet”

- Rock´n´roll-generationen har blivit gammal. Och snart är det dags för hårdrockarna och punkarna att flytta in på våra äldreboenden.

Jan Arleij
Publicerad 2017-10-26

När forskaren Ingmar Skoog, själv på väg mot de 70, inledde Äldreomsorgsdagarna i Älvsjö på torsdagen (26/10) lyssnade över 1 400 i publiken med stort intresse, och ofta med ett leende på läpparna.
– Mitt huvudbudskap är att åldrande är något som hela tiden förändras. När jag hamnar på ett äldreboende hoppas jag innerligt att få slippa ha 30-talsmöbler omkring mig och att behöva lyssna på Harry Brandelius hela dagarna.

Slår nytt rekord

Äldreomsorgsdagarna utgör en av årets viktigaste konferenser för svensk äldreomsorg.
Två dagar varje år samlas tusentals personer från olika yrkeskategorier inom äldreomsorgen och från hela landet för att byta erfarenheter, få ny kunskap och inspiration.
Varje upplaga av Äldreomsorgsdagarna har ett särskilt tema, i år är nyckelordet ”meningsfullhet”.
Årets upplaga, den 16:e i ordningen, slår nya rekord med 1 400 deltagare.
Dagarna innehåller åtta storföreläsningar och cirka 20 seminarier. Ett 90-tal utställare är också på plats.
Evenemanget arrangeras av Gothia fortbildning.

Älvsjö, 1 400 på plats. Foto: Jan Arleij

Dölj faktaruta

Ålder inte viktigast

– Man bör fundera mer på när folk är födda, inte hur gamla de är, fortsatte psykiatriprofessorn Ingmar Skoog och förklarade uttrycket att ”70 är det nya 50”.
– Dagens 70-åringar mår så mycket bättre än vad 70-åringarna gjorde för 20 år sedan. Det ser vi i våra befolkningsstudier av äldre, berättade forskningsledaren Ingmar Skoog och redovisade en lång rad vetenskapliga bevis för sin slutsats.
– Våra kognitiva tester visar att man blir smartare med stigande ålder. Lungfunktionen har förbättrats betydligt hos både män och kvinnor. Våra balanstest visar väsentligt bättre resultat idag. Och så vidare, och så vidare.

70 nya 20

Man kan till och med tala om att 70 är det nya 20, fortsatte Ingmar Skoog.
– På 1970-talet var man nöjd om man hade en hyfsad pension och en hyfsad bostad. Idag vill en 65-70-åring hinna med saker som att resa långt bort, skaffa ny partner, och leva livet på ett sätt som karaktäriserar 20-åringens sätt att tänka och vara.

Skiftande bild

Ingmar Skoog redovisade på ett underhållande sätt valda delar ur det gigantiska kunskapsmaterial som H70, H85 och 90+-studierna vid Göteborgs universitet omfattar.
Med den tillgång till jämförelse över tid av en mycket lång rad saker i våra liv – från i vilken utsträckning seniorer kör bil till hur aktivt sexliv man har, starkt ökande i båda avseendena – blir bevisen för hur åldrandet ständigt förändras ovedersägliga.

Några av forskarnas fynd.

– En slutsats man kan dra av studierna är hur viktigt det är att de pågår över lång tid. Våra studier har på det sättet kunnat komma tillrätta med olika missuppfattningar.
– Det i sin tur gör att vi får vetenskapliga bevis för det som egentligen är självklart, att en läkare behöver ha en helhetsbild av sin äldre patient också över tid.

200 år

Och vi har även anledning att fundera på vad ålderdom och åldrande egentligen är och kommer att vara, konstaterade Ingmar Skoog.
– Medellivslängden i Europa år 2100 ser ut att bli 100 år.
– Den första 200-åringen kanske redan är född. Det hävdar i alla fall de som är experter på befolkningsutveckling.

Jan Arleij
Publicerad 2017-10-26

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas