Nyheter | PIN-kod försvinner

Snart krävs e-legitimation för att kolla din pension

Från och med 8 juni krävs e-legitimation för att logga in på Pensionsmyndighetens sidor.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-05-30

e-legitimation, pensionsmyndighetenSedan länge går det att logga in på Pensionsmyndighetens hemsida med e-legitimation, men det har också varit möjligt att logga in med PIN-kod. Tillhör du en av dem som loggar in med PIN-kod får du dock tänka om. 8 juni slutar koden att fungera.

– Vi har väntat på att så många som möjligt ska hinna skaffa e-legitimation, och nu bedömer vi att så pass många har det så att vi kan ta bort PIN-koden, säger Malinda Flodman, pressekreterare på Pensionsmyndigheten.

Varför vill man ta bort den?
– På grund av säkerheten och integriteten för pensionssparare och pensionärer. En PIN-kod kan lämnas vidare eller försvinna på ett annat sätt än vad en e-legitimation kan. Det är mycket svårare för någon annan att använda sig av e-legitimation för att ta sig in.

E-legitimation

E-legitimationen kan till exempel vara i form av en fil som du laddar ner till din dator eller så legitimerar du dig med ett kort och en dosa från din bank. Det finns även så kallt mobilt bank-id som gör att du kan legitimera dig via en smartphone eller läsplatta.

Här kan du läsa mer om e-legitimationer och mobilt bank-id:

Dölj faktaruta

Sedan tidigare behövs e-legitimation för att byta fonder via nätet.

Malinda Flodman betonar att den som tycker det är krångligt med e-legitimation kan få hjälp via Pensionsmyndighetens kundservice.

Vill du inte alls logga in utan sköta dina pensionsärenden på annat sätt går det också bra. Du kan till exempel ringa kundservice eller besöka något av de servicekontor som finns i vissa kommuner. 

 

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-05-30

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas