Nyheter

Stora kvinnopriset till SPFare i Skellefteå

SPFs förbundsordförande Karl Erik Olsson delade på tisdagen ut det nyinstiftade ”Stora kvinnopriset”. Skellefteåbon Sigrid Burlin vann för sitt engagemang i demensfrågor.

Publicerad 2013-04-23

Karl Erik Olsson delade ut priset under en ceremoni i samband med SPFs stora medlemskryssning ”Kasta loss” till Åbo.

I motiveringen pekas på att demenssjukdomarna utgör ett av samhällets mest accelererande problem.

– Sigrid Burlin arbetar för att de demenssjuka ska få särskild vård och särskild pedagogik och för att politiker, kommuntjänstemän och vårdpersonal ska behandla demens som en sjukdom och inte som ett men till följd av ålderdom, framhöll Karl Erik Olsson.

Stöttar anhöriga
Sigrid Burlin föreläser för sjuksköterskestudenter och sitter sedan många år som ordförande för Skellefteå Demensförening.

Hon driver även anhörigverksamheten inom Demensföreningen där anhöriga till demenssjuka kan träffas, få stöd i sin sorg och hjälpa varandra.

– Jag har varit anhörig själv genom att min mamma drabbades av demens. Hon var en fantastisk kvinna som inspirerade mig till att fortsätta hjälpa och stötta andra sjuka och anhöriga, sa en rörd Sigrid Burlin under prisutdelningen.

Gett resultat
Sigrid Burlins arbete har bland annat resulterat i en ökad kunskap och förståelse om demens, i landets första demensboende för unga dementa, samt i ett av Sveriges modernaste demensboenden som inom kort invigs på Sunnanå i Skellefteå.

– Sigrid Burlin är en viktig kraft i Skellefteå kommun, en sann hjälte och en värdig vinnare av Kvinnopriset 2013, betonade Karl Erik Olsson.

Jan Arleij
Jan.arleij@veteranen.se

De kan vinna

Det är företaget Swegmark of Sweden som tillsammans med SPF har instiftat priset.

– Sverige sjuder av kompetenta kvinnor runt 75 år. Kvinnor som allt för sällan får den uppmärksamhet de förtjänar. Det här ska ändras med Stora kvinnopriset, framhöll företaget när tävlingen introducerades.

Det kan vara en designer, arkitekt, livskonstnär, vardagshjälte, samhällsengagerad eller helt enkelt en god medmänniska, som kan komma i fråga.

Medlemskap i SPF är också en förutsättning.

Man måste ha fyllt 75 år.

I juryn ingår Ingela Lindberger i SPFs förbundsstyrelse, och Mats Rengensjö, VD för Swegmark of Sweden.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas