Nyheter

Tunga fack tar strid mot ”skamligt” pensionssystem

Ett helt yrkesliv räcker inte för att få en pension att överleva på. Det är helt oacceptabelt, skriver SPF Seniorerna i en debattartikel med stöd av tre tunga fackföreningsledare.

Publicerad 2015-09-28

– Trots att ha slitit ett helt yrkesliv får många kvinnor så liten pension att de riskerar att leva sina sista år i fattigdom. Pensionssystemet måste ändras, skriver de fyra på Aftonbladets debattsida.

Det är fackförbunden Kommunal, Handels och Hotell- och restaurangfacket som nu ansluter sig till SPF Seniorernas kritik och krav på en översyn av pensionssystemet.

– Det brukar sägas att upp emot 40 års heltidsarbete och tjänstepension ger en rimlig pension. Men i många fall räcker det inte, särskilt för kvinnor. Trots många års arbete får hälften av alla kvinnor i Sverige så mager pension att delar av den kommer från garantipensionen, skriver de fyra.

Bland Kommunal, Handels och Hotell- och restaurangfackets medlemmar är det ännu fler som är beroende av garantipension.

– Så här var det inte tänkt att pensionssystemet skulle fungera – garantipensionen är nämligen ett grundskydd för de som har arbetat lite eller inte alls. Det är oacceptabelt att många, framför allt kvinnor, får så låg pension.

– Att personer som jobbat så länge och så mycket inte får ut mer i pension är skamligt.

Debattartikelns undertecknare kan visa på att det samhälleliga missnöjet mot pensionssystemets brister nu snabbt växer sig allt starkare.

Debattörerna pekar också på att den negativa utvecklingen i pensionssystemet bara har börjat. Antalet pensionärer med låg ekonomisk standard kommer att öka kraftigt i framtiden, hävdar man. Merparten av dem är kvinnor.

Tre åtgärder bör vidtas omgående, anser SPF Seniorerna, kommunal, Handels och Hotell- och restaurangfacket:

• Pensionsavgiften på 18,5 procent måste höjas så att mer pengar kommer in i systemet
• Det så kallade taket, över vilket löntagares pensionsavgifter går som skatt till staten och inte in i systemet, bör också tas bort
• Eftersom allt fler riskerar att blir beroende av garantipension bör den följa löneutvecklingen i stället för ett prisindex

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Några exempel

En undersköterska född 1950 som arbetat på 95 procent av heltid i 40 år och har tjänstepension får i dag drygt 11 100 kronor/månad i nettopension, varav en mindre del garantipension.

En butiksanställd som i 38 år arbetat heltid får en nettopension på cirka 11 050 kronor i månaden medan en servitris som arbetat på 90 procent av heltid under 42 år får en nettopension på 10 500 kronor varje månad – båda blir delvis beroende av garantipension.

Samtidigt ligger EU:s gräns för risk för fattigdom11 100 kronor netto per månad.

DEBATTÖRERNA
Christina Rogestam, ordförande SPF Seniorerna
Annelie Nordström, ordförande Kommunal
Susanna Gideonsson, ordförande Handels
Therese Guovelin, ordförande Hotell- och restaurangfacket

LÄS hela inlägget här.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas