Nyheter

Umeås seniorer ska aktiveras

Dans, vattenträning och promenad i grupp. Det är några av förslagen när Umeå ska få seniorer att röra på sig.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-02-24

Aktiv senior, umeå, hälsosatsningDär man sedan länge har fokuserat på en aktiv fritid för barn och unga har man nu även fått upp ögonen för seniorer. Kommunens äldrenämnd och fritidsnämnd samarbetar om satsningen för att öka den fysiska aktiviteten hos 65+. Totalt är en halv miljon kronor avsatta för aktiviteter och det första som händer är att det kommunala badet i Umeå håller öppet hus.

Förebyggande

– Vi vet att fysisk aktivitet är viktigt, både för det egna välbefinnandet men också för hälsan. Det gäller oavsett om du är ung, mitt i livet eller senior. När det gäller personer över 65 år vet vi dessutom att möjligheten att kunna vara fysiskt aktiv som senior är av stor preventiv vikt då det bidrar positivt till att förebygga fallolyckor och att äldre kan fortsätta vara rörliga längre upp i åren. Därför är den gemensamma satsningen mellan äldre- och fritidsnämnden en angelägen folkhälsofråga och att äldres fysiska aktiviteter prioriteras, säger Janet Ågren (S), ordförande i Umeås äldrenämnd.

Träna med SPF Seniorerna

De flesta av SPF Seniorernas lokalföreningar runt om i landet har någon form av friskvårdsaktiviteter. Vanliga aktiviteter är till exempel promenader, stavgång, gymnastik, yoga, motionsdans och vattengymnastik. Bowling, pingis och mattcurling är andra. Några föreningar har avtal med gym som erbjuder styrketräning för bra pris, andra har rabatt i simhallen.

Ofta förenas nytta med nöje där aktiviteten även får en social funktion.

Titta vad din lokala förening erbjuder. Saknar du en aktivitet i din lokalförening? Varför inte föreslå att ni startar en grupp?

Här kan du läsa mer om hälsa och aktivitet i SPF Seniorerna.

Dölj faktaruta
Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-02-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas