Ung röst höjs för äldres rätt att jobba
Stefan Krstic / Eskilstuna - Foto: Karsten Medon Madsen, Colourbox
Nyheter | Ålderism

Ung röst höjs för äldres rätt att jobba

Bara 67-plussare med ”unik kompetens” får jobba vidare om de ”behövs vid vissa tillfällen". Så ser policyn ut i Eskilstuna kommun, vilket upprör kommunpolitikern Stefan Krstic (L).

Jan Arleij
Publicerad 2016-09-29

stefan_krsticHallå där, Stefan Krstic (L), du föreslår att alla anställda i Eskilstuna kommun som så vill bör få arbeta kvar till 70 års ålder. Varför då?

– Den nuvarande pensionsåldern kom till för 100 år sedan i en tid där många inte uppnådde 67 års ålder. Idag lever vi allt längre och det är friska år som läggs till i livet. För de som fortfarande vill vara kvar på jobbet borde inte stoppas på osakliga grunder.

Vad anser du kommer att hända om Eskilstuna kommun inte tar vara på sin äldre arbetskraft?
– Då bidrar vi till marginaliseringen av äldre, där äldre människor anses förbrukade efter en viss exakt ålder i dagens samhälle. Detta hämmar både individens och samhällets utveckling.

Omvänt då, vilken vore den stora fördelen med att fler äldre stannar kvar på jobbet?
– Det finns flera stora fördelar. Den enskilde kommer fortfarande känna sig behövd, kunna behålla sin levnadsstandard och höja sin pension. För samhället innebär det mer effektivitet i tid och skattepengar men också att vi kan bidra till en ny samhällsbild av äldre människor som värdefulla resurser.

Men hur ska kommunen göra med sjukpenning för äldre när staten inte längre betalar?
– Enligt Försäkringskassan kan man redan idag få sjukpenning som vanligt från 65 års ålder fram till 70, förutom den skillnaden att myndigheten gör en ny bedömning efter 180 dagar. Efter 70 års ålder kan man bara få sjukpenning i 180 dagar. I takt med att riksdagen snart kommer att besluta om en ny pensionsålder förutsätter jag att även regeringen samtidigt ser över reglerna för äldre arbetsföra människor som erhåller sjukpenning.

SPF Seniorernas undersökning

Stefan Krstic hänvisar i sin argumentation till SPF Seniorernas rapport om ålderism från 2013.
I undersökningen uppger mellan 7 och 8 procent av de svarande i åldern 65-74 år att de uppmanats att gå i pension istället för att välja själva, att de behandlats annorlunda under åren närmast före pensionering och att det fanns en uppfattning på arbetsplatsen att äldre bör sluta redan innan pensionsåldern.

Dölj faktaruta

Till dess bör Eskilstuna kommun gå före, menar du?
– Ja, absolut. Som kommunpolitiker försöker jag trycka på utvecklingen genom mina företrädare på riksnivå!

Hur fick du idén – har du sett någon annan kommun i Sverige satsa på samma sak?
– Jag såg att min partikollega Ann-Katrin Åslund från Stockholm hade lagt ett sådant förslag i sin kommunfullmäktige. I Eskilstuna finns det exempel på äldre som får jobba efter 67 år, men de får bara göra det om de anses ha ”unik kompetens som behövs vid vissa tillfällen”. Det är en väldigt snäv tillämpning. Jag tycker istället att vi bör se alla friska 67-åringar som värdefulla resurser för kommunens verksamhet. Vill man arbeta längre, då ska man få arbeta längre!

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Stefan Krstic

Stefan Krstic, 22, är vice ordförande i kommunföreningen i Eskilstuna och sitter även i kommunfullmäktige.
Här kan du läsa ett inlägg av Stefan Krstic i frågan.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2016-09-29

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas