Hallå där, hur skapar man ett kollektiv?
Boende

Hallå där, hur skapar man ett kollektiv?

Publicerad 2013-06-27

…Ylva Floreman, 58 år, dokumentärfilmare och skribent som startade Facebookgruppen Vi som vill bo kollektivt när vi är gamla.

Hur tänkte du?
– Det som triggade mig var Carin Mannheimer, som vid ett framträdande sa att det enda hon ångrade var att hon inte flyttade medan hon kunde. Att hon tyvärr mest umgicks med sina vänner via telefon, eftersom ingen ville lämna sitt hem längre.
– Jag insåg att det är väldigt viktigt att vara ute i tid. Jag har myntat begreppet »närbo« – jag vill ha mitt eget, men bo nära andra. I ett gemenskapsboende kan du också bo mindre, men ändå få del av andra utrymmen och umgås på ett annat sätt än med grannar. Det blir roligare och förhoppningsvis mindre arbetsamt när vardagen blir tyngre med åren.

Varför Facebook?
– Där fanns en potential att nå människor och det blev en väldig respons inledningsvis våren 2010, med 600–700 som gillade det. Ur det föddes Närboföreningen Skåne, en ekonomisk förening med 60 medlemmar, de flesta 55+.

Vad händer nu?
– Vi har haft många möten och varit och tittat på hus. Det är oerhört givande och nyttigt. Men vi är inte färdigformaterade och skulle egentligen behöva en fastighetsägare. Just nu är jag själv i en svacka och väntar på att inspireras igen. Det är svårt att vara kollektiv på egen hand, så det är viktigt att många driver och vet att de verkligen vill. Ju tidigare man startar desto fler minnen kan man få tillsammans.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas