Får du ersättning för stulna smycken?
Stöld i hemmet kräver allrisk om du lämnat ut nyckeln Foto Colourbox
Ekonomi & juridik | Hemförsäkring

Får du ersättning för stulna smycken?

Lämnar du ut nyckeln till någon annan är det inte säkert att du får ersättning vid en stöld i bostaden. Bara två av sju bolag erbjuder hemförsäkringar anpassade för personer med hemtjänst.

Publicerad 2012-02-09

I regel ersätter inte hemförsäkringen öppen stöld. Det är så det heter när någon som får vistas i ditt hem, som bjudits in eller fått nycklar, bryter förtroendet genom att stjäla sedlar, smycken eller andra värdesaker ur ditt hem.
Problemet är att den som behöver hemtjänst inte gärna kan tacka nej med hänsyn till stöldrisken. Samtidigt måste man få känna sig trygg i sitt hem.
– Försäkringen är egentligen inte så mycket till för vad man får om någonting händer, utan försäkringen är i första  hand till för tryggheten, menar Gunnar Degerman,  omvärldsanalytiker inom äldreomsorg och äldresjukvård på SPF.

 

Förbättrade villkor för kunder med hemtjänst
Under 2011 ändrade två av de sju största försäkringsbolagen som erbjuder hemförsäkringar sina villkor, för att ge bättre skydd åt äldre med behov av hemtjänst. IF, som SPF har avtal med var det ena, Folksam det andra:
– Jag vet hur knepigt det kan vara att få ersättning för de här skadorna, säger Steve Johansson på Folksam.
Tidigare krävdes tilläggsförsäkring för att få skydd för öppen stöld. Men nu kan alltså den som har biståndsbedömd hemtjänst eller hemsjukvård få hjälp redan via basförsäkringen.
Att man blir bestulen av hemtjänsten är dock inte särskilt vanligt, menar Steve Johansson. Däremot väcker det känslor när någon man är beroende av missbrukar förtroendet.
Hos de andra fem bolagen kan man inte räkna med att få ersättning från hemförsäkringen om hemtjänsten misstänks för stöld. Där krävs att man tecknar en tilläggsförsäkring, ofta kallas allriskförsäkring. Då har man betydligt större chans att få hjälp.

 

Rekommenderar allrisk
Även om Folksam har generösare regler för den som har hemtjänst, så rekommenderar man att kunderna tecknar allriskförsäkring. Då får du även skydd mot andra händelser, till exempel om någon lurar sig till att bli insläppt och sedan passar på att stjäla.

 

Konsumenternas försäkringsbyrå
Försäkringsvillkor kan vara snåriga att ta sig igenom. På Konsumenternas försäkringsbyrå kan man få hjälp att jämföra olika försäkringar. Carita Lindborg är jurist på byrån. Hon tror att debatten i medierna kan ha varit en bidragande orsak till att vissa bolag nu ändrat sina villkor för att bättre passa personer med behov av hjälp.
– Man har sett att hemförsäkringen inte riktigt har varit anpassad för den här gruppen.
Hon vågar inte sia om ifall villkoren kommer att förbättras hos fler bolag.
– Men  ofta är det så att någon börjar och de andra följer efter, säger hon.

Vad är ditt råd till den som har eller ska få hemtjänst?
– Absolut att man ska se över sitt försäkringsskydd. Har man en försäkring som inte täcker öppen stöld så ska man göra något åt det.
– Många kommuner erbjuder gruppförsäkringar med bättre skydd när man har hemtjänst eller bor på särskilt boende, och även vissa pensionärsorganisationer erbjuder sådana försäkringar.
Är det svårt att byta försäkringsbolag om man vill göra det?
– Nej det är det inte. Du tecknar en försäkring ett år i taget. Så se till att byta på årsförfallodagen, det vill säga i skarven mellan försäkringsåren. Men var noga med att den nya försäkringen börjar gälla direkt när den gamla slutar, så att du aldrig står utan skydd.

 

Lås in värdesaker
För alla, oavsett om de har hemtjänst eller inte, gäller att man är bättre skyddad med allriskförsäkring.
Ett annat tips är att låsa in pengar och värdesaker, även om det enligt Steve Johansson på Folksam inte har någon betydelse rent försäkringsmässigt. ”Tillfället gör tjuven.”
Det är också klokt att dokumentera sina ägodelar med kvitton och fotografier. Låt gärna någon värdera arvegods och andra föremål som du inte har kvitton på. Det underlättar både för dig och försäkringsbolaget om något skulle inträffa.
Misstänker du att du blivit bestulen – dröj inte med att anmäla till försäkringsbolaget.

 

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Allrisk är bäst

Hemförsäkringen hos IF, som SPF har avtal med, och Folksam ger skydd mot stöld för äldre med beviljad hemtjänst.
Trygg hansa, Ica, Salus ansvar, Dina försäkringar samt Länsförsäkringar kräver att du har allriskförsäkring för att kunna få ersättning vid öppen stöld. Kontanter ersätts sällan.

En kompletterande allriskförsäkring kostar cirka 500 kr om året och ger alltid det bästa möjliga skyddet, oavsett vilket försäkringsbolag du har.

Ta alltid reda på vad din försäkring täcker vid hemtjänst. Kanske kan din kommun eller pensionärsorganisation erbjuda en försäkring med extra skydd?

Gäller alla
Teckna en allriskförsäkring
Lås in eller göm undan pengar och smycken
Dokumentera dina värdesaker med foton och kvitton
Låt värdera arvegods

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas