Ordna begravningen utan hjälp
Foto: Sofia Runarsdotter
Ekonomi & juridik

Ordna begravningen utan hjälp

När Ulla Anderssons mamma dog ordnade Ulla det mesta av begravningen själv. Det blev betydligt billigare än att låta en begravningsbyrå sköta om allt. Mer personligt blev det också. Förberedelserna och det praktiska fungerade dessutom som en del av sorgearbetet.

Publicerad 2014-02-10

I våras publicerade Veteranen ett reportage om att begravningar ofta blir kostsamma för de närmast anhöriga. Artikeln engagerade läsarna, och en av dem som hörde av sig till redaktionen var Ulla Andersson utanför Göteborg.

När hennes 94-åriga mamma dog i vintras var hon inställd på att göra mycket av det praktiska kring begravningsceremonin själv. Begravningsbyrån skulle bara ordna med kistläggning, lyfthjälp, transporter av kistan samt två annonser.
– Vid besöket på begravningsbyrån valde jag ut den enklaste träspånskistan och den enklaste urnan. Jag och min bror ville inte ha någon värd i kyrkan, inga textblad, inga blommor. Allt det ville vi ordna själva. Jag såg det som en del i vårt sorgearbete, berättar Ulla.

Svenska kyrkan ger råd
Hon fick ett kostnadsförslag från begravningsbyrån på 19 000 kr. När hon kom hem öppnade hon posten. Där fanns hennes lönebesked som var på exakt samma summa, 19 000 kronor.
– Jag tänkte; jag arbetar inte i en månad för att kunna begrava min lilla mamma. Min bror och jag pratades vid och gick in på Svenska kyrkans hemsida. Där hittade vi svar på många av våra frågor, och vi fick också klart för oss att man inte behöver anlita en begravningsbyrå, säger Ulla.

I Sveriges kommuner, utom i Stockholm och Tranås, är Svenska kyrkan begravningshuvudman. Ulla ringde kyrkoherden i sin församling. Han hänvisade till kanslisten som gav råd och hjälpte henne med vissa papper. Sedan följde Ulla anvisningarna på kyrkans hemsida där det står vad som ingår i den anhöriges ansvar. Bland annat kontaktade hon Skattemyndigheten som skickade dödsattest och nödvändiga intyg för kremering och gravsättning.
– Jag förstod att det jag gjorde var ganska ovanligt. Kyrkoherden och prästerna i församlingen pratade om det här på sin fikarast, fick jag veta.

Ullas mamma hade en önskan om att hennes efterlevande inte skulle köpa så dyra blommor till begravningen. Ulla bad därför släkt och vänner att betala några tior var i blomsteraffären, i stället för att köpa kransar. För pengarna valde hon ut blommor som hon sedan tillsammans med en vän gjorde olika blomsterarrangemang av. Blommorna placerades på det bord där asken med mammans stoft placerades under begravningsakten. Över asken hade hon trätt en huva som hon vävt och broderat själv med guldtrådar och siden.
– Begravningen ägde rum först fem veckor efter mammas död. Under den tiden hinner kroppen förmultna. Därför valde vi att kremera kroppen först och sedan ta avsked. Begravningen är bara en symbolisk handling, mamma hade ju redan försvunnit, säger Ulla.

Att det dröjde så länge till begravningen berodde bland annat på att man ville ha dit en vän till familjen som är operasångerska utomlands. Hon kunde komma ifrån först då.
– Det var fantastiskt vackert och blev väldigt lyckat. Hon tog inget arvode, vi betalade bara för hennes flygbiljett.
Efter ceremonin bjöd hon de 52 personer som samlats i kyrkan på mat i församlingshemmet. Hon hade lagat och förberett allt själv. Det var både förrätt, huvudrätt, efterrätt och kaka till kaffet.
– Jag föredrog att lägga pengarna på maten och den trevliga samvaro med släkt och vänner som blev efteråt. Gästerna satt länge, det var ett kalas helt i mammas anda. Hon och jag har ordnat så mycket kalas genom åren.

Räkningen från begravningsbyrån stannade på knappt 6 000 kronor. Till detta kommer maten som Ulla uppskattar till 5 000 kronor och så flygbiljetten för operasångerskan på cirka 3 000 kr. Det blir sammanlagt 14 000 kronor.
Dödsannonserna skippade de. Istället skrev Ulla en berättelse om hur hon ordnade begravningen som hon skickade till lokaltidningen.
– De tog in den. På så sätt fick folk häromkring reda på att mamma dött.

Bouppteckningen var enkel
Mamman ägde inte mycket och Ulla och hennes bror laddade ned ett bouppteckningsformulär från Skatteverkets hemsida där de fyllde i hennes banktillgångar.
Ullas mamma vilar i familjegraven och kostnad för ingravering av hennes namn på gravstenen tillkom.
– Sorgearbete är olika för olika människor. Min mamma var gammal och dement när hon dog. Att göra allt själv  var en del av mitt sorgearbete. Under hela den tiden pratade jag och min bror med varandra nästan varje dag.

Här  hittar  du en  officiant
En borgerlig begravning kan utformas precis som man önskar. Den kan vara enkel eller påkostad, innehålla musik, sång, dikter, personliga minnesord eller enbart musik och stillhet. Det går därför inte att ange något riktpris för en icke-religiös begravning. Officiant kan vara en person inom familjen eller vänkretsen. Kommuner och begravningsbyråer har också förslag på officianter. Även förbundet Humanisterna tillhandahåller officianter.

Text Annika Danielson
redaktionen@veteranen.se

 

En utförligare artikel finns i Veteranen nummer 1, 2014. Du får tidningen som medlem i SPF. Det går även att prenumerera på Veteranen, eller köpa den i välsorterade tidskriftsbutiker.

Planera begravning

Du kan göra mycket själv
Man behöver inte överlåta allt åt en begravningsbyrå inför en begravning. Anhöriga som vill och orkar kan göra en rad saker själva. Det blir billigare och innebär också ett mer personligt avsked. Här nedan hittar du några exempel. På Svenska kyrkans hemsida finns en fullständig lista.

Detta får anhöriga göra
1. Ordna med svepning/klädsel av den döde.
2. Använda eget bårtäcke, dekorera kistan, placera ut blommor och kransar.
3. Transportera och bära kistan.
4. Hjälpa till i kyrka och kapell.
5. Ta med »egen« jord till mullpåkastning vid begravningsgudstjänst.

Detta får anhöriga också göra själva – efter kontakt med församlingen eller kyrkogårdsförvaltningen:
1. Tillverka och välja kista och urna (måste uppfylla vissa krav).
2. Lägga saker i kistan eller urnan.
3. Välja musik och sång, musiker och sångare.
4. Spela själv i kyrka eller kapell.
5. Gravsätta, själv sänka kistan eller urnan. Vill man strö askan i hav eller i natur krävs tillstånd av länsstyrelsen.
6. Tillverka och välja gravsten eller gravanordning.

Läs mer: www.svenskakyrkan.se/begravning.
Gå in under fliken »Att planera en begravning«.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas