Äldremat: På spaning efter den goda maten
Matspanarna i Kalmar testar äldrematen. Foto: Kristina Wirén
SPF Seniorerna | Vård & omsorg | PROTEST

Äldremat: På spaning efter den goda maten

Matupproret sprider sig över landet. Nu tar SPF Seniorerna i Kalmar saken i egna händer.

Publicerad 2015-08-12

– Vi kan inte stillatigande låta maten hålla en undermålig kvalitet på något enda boende. Skillnaderna idag kan vara rent förfärande, säger matpatrullens ledare Chatrine Pålsson Ahlgren.

Tillsammans med fyra medarbetare i distriktsstyrelsens arbetsutskott testar hon maten i äldreboendena i samtliga tolv kommuner som ligger inom SPF Seniorernas Kalmardistrikt.
– Vi lägger våra sammanträden ute i de olika kommunerna och passar samtidigt på att äta på äldreboendena, berättar Chatrine Pålsson Ahlgren.
Miljön är en av flera aspekter som patrullen granskar, men också sättet man serverar maten på, liksom om det används hel- eller halvfabrikat. Fem betygssteg används. Nio olika områden granskas. Så småningom kommer resultaten i en rapport.

En tredjedels isterband

Vad fick er att dra igång en granskning?
– Det började med ett telefonsamtal för två år sedan. En medlem ringde mig och berättade om en upplevelse från ett äldreboende. Hon var anhörig till en boende med demenssjukdom, berättar Chatrine Pålsson Ahlgren.
När de skulle äta lunch serverades isterband med potatis och vitsås. Det var visserligen gott. Men – man fick nöja sig med en liten bit isterband.
– När den boende önskade lite mer blev svaret nej. Det visade sig att tilldelningen var ett isterband till tre boende, berättar Chatrine Pålsson Ahlgren och rösten darrar till av indignation.
– Ja, jag blir fortfarande mycket upprörd när jag tänker på det. Det duger inte att behandla människor på ett sådant sätt. Det får helt enkelt inte gå till så.
Kalmardistriktets arbetsutskott diskuterade vad man kunde göra.

Inspirerades av Jönköping

Man visste att kollegorna i Jönköpingsdistriktet har jobbat aktivt med matfrågorna i sitt distrikt, och bjöd dem till sig för att få veta mer om hur de hade gått tillväga.
Kalmars SPF-seniorer mejslade sedan fram en egen modell.
– Vi ringer upp äldreboendena i egenskap av pensionärer som vill komma för att äta lunch i deras matsal. Vi talar alltså inte om att vi är en matpatrull från SPF Seniorerna. Vi vill ju ha en så äkta och sann vardagsbild som möjligt.

Rapporten med de samlade resultaten väntas bli klar före årsskiftet. Därefter ska SPF Seniorernas företrädare i de olika kommunala pensionärsråden få ta del av den. Med rapporten som underlag kan de sedan driva matfrågan vidare inom den egna kommunen.
Med några få boenden kvar att besöka kan Kalmarpatrullen redan konstatera mycket stora skillnader i kvalitet.
– Det finns tyvärr förfärliga skillnader mellan boenden. Det här måste vi snarast möjligt få igång en debatt kring för att få till snabba förbättringar, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.
Kan du ge något exempel?
– På ett ställe fick de äldre en spenatsoppa som var så tjockflytande att den påminde mer om ett tjockt klister. Till det fick man ett kvarts ägg… En smörgås med prickig korv och dryck ingick också. Det duger inte.
Dagens besök på Strandvägens äldreboende får dock bra betyg.
– I dag var vi väldigt nöjda med maten. Ett fint salladsbord gladdes vi särskilt åt. Men det är klart betalar man 70 kronor så har man rätt att kräva en god lunch, säger Chatrine Pålsson Ahlgren som också uppskattade ett gott bemötande.

Marknadsförs dåligt

Kalmarpatrullen är kritisk till hur svårt det är att få komma till vissa boenden för att äta. Priset för en måltid varierar mellan 50 och 70 kronor.
– Möjligheten finns för pensionärer som bor i närheten men marknadsföringen är alldeles för dålig.

 Lång rad initiativ

SPF Seniorerna har på de senaste kongresserna slagit fast matfrågans betydelse. 2014 beslutades att SPF Seniorerna bör ”…på alla nivåer, lyfta fram matsituationen inom äldreomsorgen och särskilt uppmärksamma äldre personer i eget boende med hemtjänst”.
Jönköpingsdistriktet har länge varit aktiva. I en rad rapporter har man granskat maten i äldreomsorgen. Genomslaget i media har varit stort och flera kommuner inom distriktet har lovat både skärpning och mer resurser.
Örebrodistriktet har också agerat offensivt. I en granskning fann man att fler än hälften av kommunerna i Örebro län struntade i att beräkna näringsvärdet i de äldres matlådor.

Text: Jan Arleij
Foto: Kristina Wirén

Det här reportaget är hämtat från Veteranen nr 5, 2015. Vill du inte missa något nummer av Veteranen? Gå med i SPF Seniorerna så får du tidningen som medlemsförmån samtidigt som du bidrar till att förbättra seniorers villkor. Du kan också välja att prenumerera på Veteranen, köpa lösnummer i utvalda butiker eller köpa tidningen digitalt.

Mer om maten

Matpatrulls-Guiden synar nio områden:
1. Hur är omgivningen och stämningen när man kommer in i matsalen?
2. Hur ser det ut på borden (dukningen)?
3. Hur är servicen; blir man sedd och bekräftad av personalen?
4. Hur smakar maten?
5. Hur är salladsbordets utbud?
6. Är salladsbordet fräscht?
7. Används hel- eller halvfabrikat?
8. Hur är utbudet av maten (finns det fler rätter att välja på)?
9. Renlighet och hygien?

12 kommuner under lupp
Borgholm, Emmaboda, Hultsfred, Högsby, Kalmar, Mönsterås, Mörbylånga, Nybro, Oskarshamn, Torsås, Vimmerby och Västervik granskas.

Stoppade satsning i kylskåpet
Mycket hård kritik har riktats mot den rödgröna regeringen sedan man i vårbudgeten strök bort alliansens nationella satsning på att lyfta kvaliteten på äldreomsorgens mat och måltider.Kvar blev fem miljoner kronor sedan 70 miljoner i stället gått till mer personal i äldreomsorgen. Regeringen har dock gjort vissa utfästelser. I ett skriftligt svar i riksdagen sa äldreminister Åsa Regnér (S) nyligen att »regeringen avser att följa riksdagens beslut om en måltidssatsning inom äldreomsorgen…«.
Regeringen hänvisar också till kommande direktiv om en kvalitetskommission för äldreomsorgen.

Dölj faktaruta

Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas