Redaktionen | Nytt nummer

Ett skiftande seniorliv

Gunilla Lindahl
Publicerad 2016-09-07

Gränsen mellan pensionärsliv och arbetsliv blir allt mer flytande. 65-årsdagen är inte längre lika med pensionsdagen. Många väljer att fortsätta jobba ett par år till på sin arbetsplats eller som konsulter, inhoppare, egna företagare eller frivilligarbetare. Bemanningsföretagen gnuggar händerna över tillströmningen av äldre arbetskraft.
Men lagstiftarna har inte hängt med. Lagen om anställningsskydd upphör vid 67 år. Många vill, men får inte, fortsätta arbeta. Det upprör tv-journalisten Marianne Rundström som är aktuell med boken Passé – de ofrivilliga pensionärerna. Läs mer om henne i Senioren nr 6.

SPF Seniorerna gjorde en undersökning för ett par år sedan som visar att mer än var tionde som var på väg att gå i pension kände sig tvungen att lämna sin plats för någon som var yngre. 12 procent av medlemmarna mellan 65-74 år fortsatte att arbeta efter pensionen, och hela 37 procent kunde tänka sig att göra det om de fick chansen.
Skriv gärna till oss och berätta om dina upplevelser. Fick du gå fast du ville stanna? Arbetar du fortfarande? Eller kom pensionsdagen som en befrielse?

Seniorer är ingen enhetlig grupp. Medlemmarna i SPF Seniorerna omspänner flera generationer mellan +60 och +100 år och har därmed olika behov av bostäder, vård och omsorg. De ekonomiska villkoren varierar också – en del har svårt att få pensionen att räcka till. I Senioren nr 6 möter vi Inger Sörin som tillhör den ökande skaran fattigpensionärer. Samtidigt har en stor grupp bättre ekonomi än tidigare generationer. De kan unna sig att dra iväg till sydligare nejder under vintern. I Senioren nr 6 möter du några som övervintrar på Kanarieöarna och andra som dragit för gott, som Ragnhild Reijnitz som fick impulsen att flytta till Frankrike på sin 70-årsdag.

Viktigast av allt är kärleken, brukar det heta. Andrapristagaren i vår novelltävling skriver om en kärlek som inte upphör trots att den ena parten har en demenssjukdom. Läs Pär Lifvergrens gripande novell.
Demens är de anhörigas sjukdom, brukar det också heta. Att få träffa andra som befinner sig i samma situation är till stor hjälp för deltagarna i anhöriggruppen i Vällingby, som du kan läsa om i Senioren nr 6.

Till sist: vill du ha ett friskare och längre liv så är goda relationer den enskilt viktigaste faktorn, skriver vår husläkare Magnus Eriksson. Det är inte lätt att finna nya vänner på äldre dar men hos SPF Seniorernas många föreningar gör man allt för att erbjuda gemenskap. På NU-sidorna i början av tidningen finns ett urval aktiviteter.

Trevlig möteshöst!

Gunilla Lindahl
Chefredaktör Senioren

Gunilla Lindahl
Publicerad 2016-09-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas