Rösta och vinn!
Annat | ÄRA
Foto Colourbox

Rösta och vinn!

Nu är det dags att rösta fram Årets Senior 2018. Vilken av dessa personer anser du uppfyller kriterierna bäst? Rösta på din favorit! En person vinner en hotellövernattning för två på Clarion Post i Göteborg 2 september samt medverkan på SPF Seniorernas 80-års-firande på samma hotell.

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-06-24

Årets Senior-utmärkelsen ska gå till en person som på något sätt medverkat till att förändra eller bredda bilden av seniorer. Det kan även gå till någon som medverkat till att förbättra livet för seniorer. Vi har nominerat fem personer.

 

DE NOMINERADE ÄR:

 

Madelein Månsson, 75

Hon är inte bara världens äldsta DJ utan även bästa exemplet på att inget är viktigare när det gäller att mota sjukdomar än att röra på sig. Vid 60 led Madelein Månsson av värk och depression efter flera förluster. Hon gick till ett gym, tänkte ”detta måste göras roligare” och utbildade sig till tränare. Nu fyller hon träningspass i Stockholm och på hälsoresor, är Må Bra-krönikör i Senioren och uppbokad ett år framåt som DJ. Ett jobb hon lärde sig vid 65. Madelein Månsson visar att det aldrig är försent.

Madelein Månsson. Foto: Kristian Pohl

Ingmar Skoog, 65

Han har myntat begreppet ”70 det nya 50” och fått oss alla att känna oss lite yngre. Denne professor i psykiatri har dessutom genom Sveriges äldsta befolkningsstudie, H70-studien i Göteborg, kunnat ge oss bärande bevis för att vi inte blir dummare med åren, tvärtom. Överläkaren Ingmar Skoog upplyser också idogt om äldres psykiska ohälsa och förklarar outtröttligt hur viktigt det är att upptäcka depression. Demensforskare med världsrykte är han, och numera också krönikör i Senioren.

Ingmar Skoog. Foto: Johan Wingborg

 

Ingegerd Råman, 75

Rent, tidlöst, avskalat, funktionellt och vackert. Ingegerd Råmans design rör sig ständigt inom dessa fem adjektiv. Hon är en gigant inom svensk formgivning men även känd långt utanför landets gränser. Hennes fokus ligger på bruksföremålen och middagsbordet där den enkla vardagen blir fest. En fest alla är inbjudna till då hon designar både för folkliga IKEA och Östermalms Svenskt Tenn, med Orrefors och Skruf däremellan.
Hon blev nyligen Årets hedersporträtt på Gripsholms slott.

Ingegerd Råman. Foto Louise Billgert

 

Svante Nybyggars, 68

När Trygghetsrådet nyligen listade framtidens yrken var Svante Nybyggars exempel på yrket ”oldfluencer”. Det vill säga en senior som inte drar sig tillbaka efter pensioneringen utan fortsätter att lära sig nytt. I Svantes fall var detta att fördjupa sig i autentiska arbetarkläder, så kallade work wear. Via sitt Instagram-konto @theurbanhippieswe har han 41 000, ständigt ökande, följare från hela världen. Där hans största grupp följare är i åldrarna 25-34 år. En riktig senior influencer med andra ord.

Svante Nybyggars. Foto: Dennis Bärlund.

Inga-Lisa Sangregorio, 83

När Inga-Lisa Sangregorio gjorde en djupdykning i ATP-systemet och dess omgörning till DNP, det nya pensionssystemet, blev hon arg. Arg på att vi lurats tro att många års arbete skulle leda till en hygglig pension. Arg på att så många äldre är fattiga. Med boken Blåsningen – så har det nya pensionssystemet lurat oss alla har hon gett nytt bränsle till kravet på att pensionssystemet måste göras om. När hon intervjuades i Senioren om sin bok i höstas blev det vår mest delade artikel på sociala medier någonsin.

Inga-Lisa Sangregorio. Foto: Lars Mogensen.

Så här röstar du

Skriv namnet på den du vill utse till Årets senior på ett vykort och skicka till Senioren, Box 22574, 104 22 Stockholm. Uppge ditt namn, adress och telefonnummer och märk kortet Årets senior. Eller mejla till rosta@senioren.se Senast den 12 augusti vill vi ha din röst.

En person vinner en hotellövernattning för två på Clarion Post i Göteborg 2 september samt medverkan på SPF Seniorernas 80-års-firande på samma hotell.

Dölj faktaruta

 

PS: Här kan du läsa mer om SPF Seniorernas 80-årsfirande.

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-06-24
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.