”Det är inte roligt att bli gammal”
Tyck! | Eva Scally

”Det är inte roligt att bli gammal”

C-politiker får svar på tal: Förbättra villkoren i stället för att berätta sagor om att det är roligt att bli gammal, skriver Eva Scally.

Publicerad 2018-08-15

Vem talar ni till? Människor i 40-årsåldern som fortfarande tror på att “det ska bli roligt att bli gammal”? Fråga vilken 75-åring som helst om det är roligt och ni får svaret: Acceptabelt kanske, eller till och med uthärdligt. Men roligt? NEJ och åter NEJ!

Hur roligt är det att förlora en partner eller att själv drabbas av sjukdom? Eller hur kul är det att inse, att ens hyreslägenhet är för dyr men inget mindre finns att tillgå och pengar inte finns för köp av bostadsrätt. Eller att pensionen inte räcker till annat än det nödvändigaste? Att bekantskapskretsen decimeras, att vänner och bekanta blir sjuka och dör, att bio- eller restaurangbesöket inte längre kan bli verklighet på grund av sämre ekonomi eller begränsad rörlighet? Eller att känna att politikerna kommer med löften i valtider men när det kommer till kritan inte presenterar några konkreta lösningar.

Vakna upp och se verkligheten som den är och gör oss en tjänst: Sluta berätta sagor om att det ska vara roligt att bli gammal! Vill ni göra något för att göra livet lite lättare för oss äldre, kan ni börja med att sänka skatten för pensionärerna, se till att det finns olika typer av boenden för oss äldre som inte kräver åratals köande, låt pensionärer åka buss och T-bana gratis mellan 10 och 14, och se oss äldre som en resurs i stället för en belastning. Då kan det vara uthärdligt att bli gammal. Men roligt? NEJ och åter NEJ!

Eva Scally

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.