Adventsresa till Norbergs kyrka
Landet runt | SPF Västmanland

Adventsresa till Norbergs kyrka

SPF Västmanland
Publicerad 2011-11-30

Årets adventsresa gick till Norbergs kyrka. Vädret i år var sannerligen inte julaktigt.  Det var meningen att vi skulle ha åkt till Skinnskattebergs kyrka men de hade ingen adventsgudtjänst på dagen utan den var på kvällen. Därför fick resekommitten hastigt ändra resmålet till Norbergs kyrka och det visade sig att det inte var någon dålig idé.

Det var ett 40 tal seniorer som denna förmiddag äntrade bussen vid Tundalsparkeringen.

Norbergs kyrka är en mycket fin kyrka och som tillkom i slutet av 1300-talet. Troligen har det varit en kyrka eller kapell där tidigare. Kyrkan har brunnit två gånger senast 1727 då många av Norbergs byggnader brann upp.

Kyrkan har som många andra kyrkor reparerats senast  1904 då dekorerades kyrkans valv och väggar i jugendstil. Altaruppsättningen och predikstolen är i rokokostil förgyllda och målade vid 1888 men är från 1700-talet. Korfönstret och koret tillkom vid den senaste restaureringen.

Korfönstret som är alldeles fantastiskt föreställer Jesu uppståndelse. 1735 skänktes den stora ljuskronan med polhelmsuret av landshövdingen Isak Funk. Polhemsuret blev stulet mitt på dagen 1973 och är idag ersatt med en padang. Det var en mycket vacker adventsgudstjänst som vi fick övervara i en mycket vacker kyrka.

 

Så var det dags för oss att åka vidare för att inmundiga årets första julbord som smakade mycket bra. Därefter återvände vi till vår hemort och de sysslor som vi hade att göra denna 1:a advent.

 

Inga-Britt Lövelius

SPF Västmanland
Publicerad 2011-11-30

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas