Ålandsresan
Landet runt | SPF Västernorrland

Ålandsresan

SPF Västernorrland
Publicerad 2014-05-28

På morgonen den 12/5 bordade 54 förväntansfulla pensionärer från Pensionärsföreningen Kontakt i Härnösand Ceris resors buss till Åland.

Bussresan, som skulle gå till Grisslehamn, fick sin första etapp till en rastplats på nya E4 söder om Hudiksvall där kaffe med smörgås intogs i strålande väder. Vid avfarten till Tierp stannade vi för en vätskekontroll. Därefter fortsatte resan med lotteriförsäljning och vinstutlämning till målet Grisslehamn där Eckerölinjens färja väntade för att ta oss till Eckerö.

Efter en härlig skärgårdsbuffé ombord landade vi på Eckerö och transporterades i medhavd buss till vårt hotell i centrala Mariehamn.

Dag två började med en god frukost och därefter väntade en guidad tur på Åland. Vi började med att botanisera bland blommorna som just kommit där orkiden Adam väckte största intresset. Därefter gick resan till Jan Karlsgården där vi fick uppleva hur Ålänningarna hade det i forna tider. I närheten ligger också Kastellholms slott som har en historia med mycket svensk inblandning. Hungern gjorde sig påmind och lunchen intogs i Smakbyn som är en nyuppförd restaurant som drivs av den mycket kände kocken Michael Björklund som minglar bland gästerna och berättar om sin affärsidé. Maten levde verkligen upp till kockens rykte. Efter lunchen fortsatte färden till Bommarsunds fästning. Fästningen var på sin tid jättestor men ryssarna hann inte färdigställa den innan engelsmännen kom från ”fel” håll och intog den.

En mycket intressant tur avslutades i god tid för att resenärerna skull få tid till egna äventyr i Mariehamns centrum. Dagen avslutades med en god middag på hotellet.
Dag tre började som dag två och resan ställdes mot Mikrobryggeriet Stallhagen. Efter information om kringaktiviteterna bland annat en uppsättning av Emil i Lönneberga och en planerad föreställning av Ronja Rövardotter förstod vi att ingenting var omöjligt att åstadkomma för det unga paret som driver Stallhagen. För att illustrera olika ölsorters karaktär vidtog en mycket intressant ölprovning med lämpligt tilltugg. Nu förstår vi varför konnässören jämför öl med vin. Det tillverkades 15 olika sorter som numera exporteras även till Sverige.

Färjeturen tillbaka till  Grisslehamn var lugn och behaglig och efter ombordstigning på bussen vidtog hemresan i ett vårfagert landskap och vi kom åter till Härnösand utan några incidenter.

Ett stort tack vill vi resenärer rikta till Britta och Marianne som i samarbete med Ceris resor ordnat denna jättetrevliga resa och dessutom med olika aktiviteter sett till att resan inte upplevts som lång.

Vi vill även tacka vår chaufför Rolf som tryggt lotsade oss fram på slingriga Ålandsvägar.

Curt Andersson

SPF Västernorrland
Publicerad 2014-05-28
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas