Filmen om Einar Wallquist drog fullt hus
Landet runt | SPF Norrbotten

Filmen om Einar Wallquist drog fullt hus

SPF Norrbotten
Publicerad 2012-04-03

Filmen ”Kan doktorn komma” från 1942 som handlar om lappmarksdoktorn Einar Wallquist drog fullt hus när den visades bland utflyttade arjeplogare vid en träff i Luleå.

– Det finns nog ingen enskild person i det här länet som betytt så mycket för utvecklingen i sin bygd som Einar Wallquist gjorde för Arjeplog, sade Kenneth Strömberg, ordförande i Arjeplogsgruppen i Luleå när han hälsade arjeplogare från hela länet välkommen till träffen.

Arjeplogsgruppen i Luleå bildades för nio år sedan och syftet var att man ville skapa naturliga och trevliga mötesplatser för utflyttade arjeplogare, där man kunde träffas, minnas och ha kul.

För att samla arjeplogare från hela länet hade man valt att visa filmen ”Kan doktotn komma” från 1942 med kända skådespelare som Birgit Tengroth och Olof Widgren tillsammans med lokala förmågor från Arjeplog.

Filmen bygger på romanen med samma namn, skriven av Einar Wallquist, som skrev totalt 20 böcker och var en av landets mest lästa författare vid sidan om sin gärning som läkare.

– Filmen ”Kan doktorn komma” är något av en filmhistorisk upplevelse för många arjeplogare samtidigt som den är ett intressant och viktigt tidsdokument som ger en utförlig historisk återblick hur det såg ut och kunde vara i Arjeplog i början av 1940-talet, sade Kenneth Strömberg.

Många av deltagarna på träffen hade särskilda minnen och kopplingar till Einar Wallquist och även till filmen som på ett dramatiskt sätt skildrade tillvaron som jourhavande läkare i ett till stora delar väglöst land.

Kerstin Jilläng som numera bor i Luleå och ingår i Arjeplogsgruppen deltog i filmen som mycket ung statist och idrottsledarprofilen Håkan Åsell från Gällivare spelade den unge pojken Per.

Inga-Britt Karlberg från Luleå och uppfödd i Arjeplog berättade hur det ibland kunde vara att jobba som sjuksköterska tillsammans med den berömde lappmarksdoktorn.

Einar Wallquist spelade piano som en konsertpianist och på fritiden undervisade han skolbarnen i Arjeplog i klassisk musik. Han var även en skicklig tecknare och konstnär. En del av hans tavlor får man i dag betala dyra pengar för.

Einar Wallquist skapade Silvermuseet i Arjeplog som visar nybyggarkulturen i området under de senaste 100 åren.

Han lät bygga ett hem i Arjeplog som i stort liknade den gård som var hans barndomshem i Dalsland. I Doktorsgården hade han besök av både kungar och statsmän. Silvermuseet och Doktorsgården är numera de mest besökta turistmålen i Arjeplog.

Einar Wallquist blev rikskänd som lappmarksdoktorn och utsågs även till filosofie hedersdoktor.

 

 

 

 

 

SPF Norrbotten
Publicerad 2012-04-03

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas