Åtta SPF:are från Leksand på Azorerna
Landet runt | SPF Dalarna
Foto: Bengt Borkeby

Åtta SPF:are från Leksand på Azorerna

SPF Dalarna
Publicerad 2012-05-10

Den 17 april kl 00.30 satte sig åtta SPF:are från Leksand på bussen till Arlanda för att tillsammans med 31 kollegor från övriga Dalarna bege sig på en upplevelseresa till ögruppen Azorerna. I huvudstaden Ponta Delgada väntade veckans busschaufför Paulo Cabral och Solresors guide Johanna på gruppen som leddes av Ove Strid, SPF Leksand och sjuksköterskan Gunilla Jangen.

Väl installerade på Hotel Terra Nostra i den botaniska trädgården i byn Furnas väntade veckans första bad i ungdomens källa med sitt 37 gradiga vatten. Efter middag och välbehövlig sömn var det på onsdagen dags för en av resans höjdpunkter. Den magiska Eldsjön som skickligt dolde sin skönhet i dimma följdes av ett besök på hästgården Pico da Cruz där det bjöds på stor ridshow med Lusitanohingstar, hemlagad buffélunch och proteabuketter till alla damer vilka också hänfört fick ta emot kyss på kinden av gårdens båda ”svärmorsdrömmar”. Ett besök på keramikfabrik liksom likörfabrik med provsmakning hanns också med.
Torsdagen var vikt för besök i huvudstaden Ponta Delgada. Guidad rundvandring med en titt på frukt- grönsaks- och blomstermarknaden samt rofyllt strosande i Borgasparken. Ledig eftermiddag där många passade på att shoppa medan andra njöt av livet på någon av de många uteserveringarna.

Foto:Bengt Borkeby

Under fredagen stannade man ”hemma” i Furnas. Under Oves guidning togs en promenad till Caldeiras, området där det bubblar och ryker ur 28 små kratrar. Provsmakning direkt ur ”rör i berget” av järnhaltigt och silverhaltigt vatten liksom naturligt vichyvatten. Besök i den kommunala plantskolan med sina fåglar och fiskodling föregick lunchen som bestod av den för Furnas unika maträtten Cochido, tillagad direkt i den heta marken. Därefter följde många med och njöt av en promenad i den botaniska trädgården där allt från svart svan, korkek, ginko biloba och jätteträd till Jurassic Park och mängder av blommande clivia besågs.

Lördagen veks för en heldagsutflykt till de natursköna nordöstra delarna av ön. Azaleahäckar kantade vägen och de undersköna rastplatsernas blomsterprakt bländade nästan besökarna som också hade många vackra havsvyer att beundra. En fikapaus gjordes i den lilla byn Povocao, där det lokala bakverket Fôfa smakade bra.
Under söndagen stod den västra delen av ön på programmet. I fiskebyn Mosteiros passade några djärva resenärer på att bada fötterna i Atlanten. När man kom till Cete Cidades i botten av vulkankratern bjöds på picnic-lunch och den lokala ölen Especial samt läskedrycken Kima. Återresan till hotellet innehöll ett stopp på teplantagen Che Gorreana, med provsmakning och shopping.
Måndagen var så en helt ledig dag som nitton SPF:are tillbringade på havet med val- och delfinsafari. Om de såg något? Jaa då både delfiner och valar. Många tog också chansen till ett sista dopp i Ungdomens källa.
Tisdag förmiddag lämnade så gruppen, många betydligt yngre än vid ankomsten tack vare baden i källan, paradiset på Azorerna för hemresa till ett gråmulet och kallt Sverige. Till Leksand anlände man vid 2-tiden på onsdag morgon. En mycket upplevelserik resa var till ända, men redan nu pratades det om nästa års ”långresa” som Ove Stridh
och Gunilla Jangen planerar ska gå till Skottland.
Text: Ove Stridh
 
För att se ett bildspel från resan till Azorerna, klicka här
 
 
SPF Dalarna
Publicerad 2012-05-10

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas